Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Friday, April 26, 2024

More
    домаситеВкусни и хранливи грицки од индиски ореви

    Вкусни и хранливи грицки од индиски ореви

    petel baner

    Индиски ореви првично потекнувале од североисточен Бразил, од каде што се пренесени во текот на 16 век. во Индија и други земји од страна на португалски истражувачи. Низ историјата, индискиот орев бил високо ценет, а денес најголеми одгледувачи се Индија, Бразил, Танзанија, Нигерија и Мозамбик. Но, индиските ореви не се навистина ореви.

    Самото растение не ее орев, туку семе на јаболко cashew. Името „cashew“ потекнува од португалскиот збор  „caju“, во превод „само-произведен орев“). Семето е во форма на бубрег, нежно и слатко по вкус, а текстурата е цврста и малку сунѓереста. Плодовите се исто така многу вкусни, сепак, тие се расипуваат веќе 24 часа по берењето. Дрвото се одгледува на плантажи во тропски области.Тоа е зимзелено дрво кое може да порасне и до 12 метри.

    Подготовката за потрошувачка – захтевна и долготрајна

    Плодовите се берат рачно, а потоа, исто така, рачно, семето се одделува од плодот. Семето (сè уште во тврда кора) се суши на сонце. Кората потоа се омекнува со подложување на семето на пареа под притисок. Потоа повторно следи рачна екстракција на семето.

    Семето се извлекува со помош на мали преси во кои се става оревот еден по еден, се крши кората и потоа се вади семето со шило. Потоа термички се третира за полесно лупење на кожата (што исто така се прави со рака), а високите температури ги уништуваат маслата што можат да поминат од кората до семето, и ја иритираат кожата. Оваа тешка подготовка е причина за високата цена на индиските ореви.

    индиски ореви

    Традиционална употреба

    Во Индија, индиските ореви се неопходна состојка во традиционалните десерти (пудинг од ориз, алва) и исто така се користат за украсување десерти. На пример, традиционален десерт во Индија е бурфи, кој е направен од млеко и индиски ореви (кају-бурфи) и е една од најскапите и најценети слатки. Во Индија има посебна традиција каде што индиските ореви се поклонуваат за време на фестивали, како и на свадби.

    Хранливи својства

    Оревчето е нутриционистички многу слично на другите ореви и е богато со незаситени масни киселини слични на оние во маслиновото масло. Меѓу сите јаткасти плодови, тој има најголем процент на шеќер и помал процент на диетални влакна. Сепак, индиските ореви се полни со витамини, минерали и антиоксидантни соединенија, како и протеини. Затоа, тие се многу корисни за вегетаријанците, бидејќи обезбедуваат доволен внес на сите потребни материи. 

    Индиските ореви се богати со витамини Б-комплекс кои се важни за здравјето на нервниот систем, како и антиоксиданс минерал манган. Овој плод е исклучително богат со бакар, магнезиум, железо и цинк, кои играат многу важна улога во многу физиолошки процеси и се одличен извор на антиоксиданти.

    Лековити својства

    Тие го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Спречуваат формирање камења во жолчката, помагаат при слабеење, го намалуваат ризикот од рак и помагаат во одржување на здравјето на коските. Тие ги поддржуваат когнитивните функции на мозокот и штитат од главоболка. Есенцијалните масни киселини помагаат за здрава кожа.

    Тие го зачувуваат здравјето на усната шуплина, помагаат во одржување на здрави непца и заби.

    Заштитува од дегенерација на макулата – индиските ореви обезбедуваат голема количина на супстанции потребни за создавање на природен УВ-филтер кој ги штити очите од дегенерација на макулата (најголемата причина за губење на видот е над 55-годишна возраст).

    Помагаат при дијабетес. Редовната потрошувачка на индиски ореви значително го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2.

    Складирање, потрошувачка и употреба

    Најдобро е да ги чувате во затворен сад на ладно и темно место. Така, можат да останат свежи до 6 месеци. Во продавниците, индиските ореви се достапни во многу форми – сурови, солени, засладени. Свежите ореви имаат светло кремаста боја, мазни се и без пукнатини, мувла, дамки или непријатен мирис. Не се препорачува да се консумираат големи количини индиски ореви одеднаш, но подобро е да се додадат малку во исхраната. Лушпата не се конзумира бидејќи содржи фенолна смола и иритирачка салицилна киселина која се однесува агресивно кога е во контакт со кожата. Лушпите се користат, на пример, за производство на лакови за дрво.

    Напомена: Кога конзумираат индиски ореви, некои луѓе може да доживеат алергиска реакција предизвикана од анакардинска киселина (особено кај деца).

    Индискиот орев има широка примена во готвењето. Тоа е одличен избор за здрава ужинка и во комбинација со други ореви и суво овошје. Може да се користи и како додаток на разни јадења како што се житарки или зеленчук. Плодовите понекогаш се конзервираат или се прават џем, ликер и сок. Тие се користат и како додаток за слатки десерти, колачи и овошни салати. Тие се особено популарни во индиската, тајландската и кинеската кујна каде во комбинација со бадеми и други плодови често се комбинираат со ориз и салати.

    Кај нас е популарна како солена закуска, но како таква не дава многу нутритивни придобивки. Најдобро се консумира сурово кога содржи најмногу хранливи материи и има најдобар вкус. Корисно е да ги консумирате варени во млеко или само малку пржени. Мелените индиски ореви даваат густина и вкус на јадењето. Вегански мајонез исто така може да се подготви од индиски ореви.

    Путер од индиски ореви

    Состојки:

    ● 2 шољи препечени несолени индиски ореви

    ● 2-3 лажички масло по ваш избор

    ¼ лажички сол

    ● 1 лажичка шеќер (по избор)


    Подготовка:

    Подгответе ги индиските ореви натопувајќи ги во вода во која сме додале малку сол и оставете ги да стојат 1-2 часа. Потоа треба да се исушат (дехидрираат), по можност во рерна на 70 степени. По сушењето, оставете ги да отстојат уште 12-24 часа и потоа печете ги во рерна на 170 степени 20 минути. Во блендер измешајте ги оревите подготвени на овој начин, и можете да додадете мед, јаворов сируп, шеќер или ванила. Може да се користи при подготовка на разни сосови за јадења од зеленчук и ориз. Природно сладок вкус на путер без додаден шеќер, сол и маснотии е погоден како основа за многу слатки и солени рецепти.

    Бисквити од индиски ореви и лимон

    Состојки:

    1 шоља индиски ореви

    1 шоља кокосово брашно

    сок од 1 лимон

    кора од 1 лимон

    1/4 шоља сируп од агава (или суво овошје изблендирано како каша)

    малку ванила

    Подготовка:

    Измешајте мелени индиски ореви со кокосово брашно. Додадете ги останатите состојки и замесете тесто. Ставете ја добиената смеса во фрижидер да отстои најмалку половина час, а потоа расукајте и обликувајте ги бисквитите и печете ги во рерна на најниска температура.

    Намаз од индиски ореви

    Состојки:

    1 шоља сурови индиски ореви (претходно натопена во вода најмалку 6 часа)

    1/4 шоља вода

    1/4 квасец

    малку сок од лимон

    2 чешниња лук

    Agrobot

    малку бело вино и јаболков оцет

    сенф по желба

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Подготовка:

    Измешајте ги сите состојки и измешајте во блендер. Намазот може да се користи како гарнир со тестенини, компири, сендвичи или салати. Измешано со малку јаболков оцет е одлично како прелив за салата, а со додавање на мајонез и бадемово млеко добиваме совршен сос.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img