Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

More
    домаАгро советиПроизводство на млад компир во заштитен простор

    Производство на млад компир во заштитен простор

    Производство на млад компир со употреба на здрав саден материјал без вируси и почитување на плодоредот.

    Надземната маса на листовите може да издржи температури од -1 ° C до -1,5 ° C за краток временски период, а температурите што се пониски од -2 ° C за подолг временски период може да предизвикаат оштетување на растенијата.

    Производството на млад компир треба да се заснова на превентивни мерки кои вклучуваат употреба на здрав саден материјал без вируси и  почитување на плодоредот .

    Бидејќи производството на млади компири е профитабилно, многу е важно да се излезе на пазарот што е можно порано. Затоа, сеидбата во заштитеното подрачје започнува во третата декада на јануари. На температури од 7 ° C до 10 ° C, ртењето трае околу 30 до 35 дена.

    млад компир

    Тогаш треба да се изврши првотот нагрнување , а следното кога растенијата се во висина од 5 см до 10 см. Кај производството на ран компир, наводнувањето е редовна агротехничка мерка. Растенијата имаат мали побарувања за вода во времето на ртење, но во времето на формирање на надземната маса, нормите за наводнување се движат од 30 mm до 40 mm.

    Со цел да се заштитат никнатите растенија од мраз, се користат агротекстилни фолии за покривање на посевите.

    Не се препорачуваат мерки за хемиска заштита при производство на млад компир.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber. 

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img