Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

29.8 C
Skopje
Thursday, September 21, 2023

More
    домаАгро советиПроизводство на млад компир во заштитен простор

    Производство на млад компир во заштитен простор

    Petel.mk

    Производство на млад компир со употреба на здрав саден материјал без вируси и почитување на плодоредот.

    Надземната маса на листовите може да издржи температури од -1 ° C до -1,5 ° C за краток временски период, а температурите што се пониски од -2 ° C за подолг временски период може да предизвикаат оштетување на растенијата.

    Производството на млад компир треба да се заснова на превентивни мерки кои вклучуваат употреба на здрав саден материјал без вируси и  почитување на плодоредот .

    Бидејќи производството на млади компири е профитабилно, многу е важно да се излезе на пазарот што е можно порано. Затоа, сеидбата во заштитеното подрачје започнува во третата декада на јануари. На температури од 7 ° C до 10 ° C, ртењето трае околу 30 до 35 дена.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    млад компир

    Тогаш треба да се изврши првотот нагрнување , а следното кога растенијата се во висина од 5 см до 10 см. Кај производството на ран компир, наводнувањето е редовна агротехничка мерка. Растенијата имаат мали побарувања за вода во времето на ртење, но во времето на формирање на надземната маса, нормите за наводнување се движат од 30 mm до 40 mm.

    Со цел да се заштитат никнатите растенија од мраз, се користат агротекстилни фолии за покривање на посевите.

    Не се препорачуваат мерки за хемиска заштита при производство на млад компир.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber. 

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img