Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

More
  домаАгро советиТикви може да одгледувате во градина, но и во саксии

  Тикви може да одгледувате во градина, но и во саксии

  petel baner

  Кои тикви се најчести, за што можат да се користат, кога и како се садат и одгледуваат?

  Пролетта е вистинско време да сее семе и во саксии и во градината. Меѓутоа, кога сее семе во градината, земјата не е доволно загреана во пролетта, што може да доведе до многу долго ‘ртење на семето, а понекогаш дури и да не успее.

  Тиквите сакаат топлина

  Тиквите бараат висока температура за ‘ртење, па затоа е потребно да се остават за малку подоцна. И затоа е најдобро да биде во средината на мај.

  Ако сакаме да спречиме пропаѓање на ‘ртењето, можеме да го посееме семето во саксии што ќе ги чуваме во затворен простор. На тој начин, растенијата ќе созреат до 15 дена порано во однос на класичните видови што се сеат во градината.

  Дулек тиква за пити

  Има неколку видови од семејството тиква. Многу познат вид е зимската тиква , т.н. дулек или печенка. Тоа е вид што традиционално се одгледува за подготовка на десерти, а пред се пита. Во последно време, различни видови тикви се користат при готвење на разни јадења. Тиквата Дулек содржи големи количини шеќер, додека семето е вистинска енергетска бомба.

  Кога садите ваков вид тиква, потребно е да се обезбеди просторно место каде што ќе се одгледуваат. Затоа можеме да посееме само неколку растенија и да имаме доволно плодови за целото семејство.

  Сеењето е многу едноставно. Семето е многу големо и може да се сее во саксии од по две или три. Подоцна, ќе ги преместиме во градината и ќе одвоиме десетина квадрати за нив, каде што ќе растат и ќе дадат голем број плодови.

  Тиквите сакаат топлина и квалитетна подлога, а по бербата може да се чуваат до 6 месеци. Нивните семиња се вистински енергетски бомби!

  Мускатна тиква – отпорна на гниење

  Многу слична на обична тиква или Дулек е мускатната тиква, сорта што исто така се користи во исхраната, бидејќи нејзиното месо е многу слатко и е многу погодно за употреба. Семките од тиква се малку помали од семките од дулек. Таа е многу отпорна на гниење, така што може да се посее директно во градината дури и кога времето е постудено.

  Тоа е растение кое не бара многу простор за одгледување, бидејќи не е толку силно и инвазивно. Сепак, хранливата почва е неопходна за нејзино одгледување.

  agrounik
  тикви

  Украсна тиква

  Исто така, многу добро познат вид тиква што се одгледува традиционално во нашата земја е украсната тиква . Може да се одгледува во нашата земја не само како градинарски вид, туку можеме да го садиме и во саксија или да го чуваме во градината. Овој вид припаѓа на ползавците, што значи дека му треба поддршка и може да се искачи со одредена поддршка. Затоа, може да биде добра сенка ако се одгледува на тераси.

  Украсни тикви

  Оваа тиква може да се посее со директно сеење во саксија во текот на април, по што ќе ‘ртат по 7 дена. Првите плодови ќе се појават во јуни и јули. За такво растение е потребно многу вода и сонце. Плодовите подоцна може да се исушат и да се користат како украс.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сеидба на тикви

  Кога сеете семе од која било од горенаведените тикви, потребно е да се подготви квалитетна подлога . Секако –  хумус, и ако е можно прегорено ѓубриво во кое ќе ставиме околу три семиња кои ќе ‘ртат.

  Сеењето семе од тиква е многу едноставно , со поставување на семето на длабочина од 2 – 3 см . Семето е доста големо и бара многу влага за да може да из’рти. По само 15 дена, ќе ги имаме првите котиледони што ќе се појават над саксијата. Потребно е да се почека две или три недели за растението да го формира првиот вистински лист, а потоа е вистинско време да го пренесеме во градината каде што треба да се сади.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img