Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Wednesday, May 8, 2024

More
    домаситеКаранфилче - Од чај до подготовка на месо

    Каранфилче – Од чај до подготовка на месо

    petel baner

    Кога станува збор за зачин кој наоѓа широка примена, како поради неговиот лековит потенцијал, така и поради специфичната интензивна арома, каранфилчето е меѓу најдобрите и најкорисни растенија. Без разлика дали имате проблеми со грлото, варењето на храната, болката во непцата или ви треба моментален освежувач на здивот, ако земете една исушена пупка од каранфилче, ќе бидете многу подобри. Кога и како се користи ова растение?

    Во традиционалната кинеска медицина, каранфилчето се смета за лек. Се применува во борбата против пореметено варење на храната, дијарејата, габичните заболувања и многу други болести. Тка се вклучени гихт, респираторни проблеми и забоболка, против кои се користат каранфилчиња во форма на масло, намачкани на непцата.

    Каранфилчето се грижи за вашата уста

    Кога зборуваме за воспалено грло, еден од најчестите проблеми во текот на зимата, маслото од каранфилче може да помогне. Разреденото масло се користи за плакнење на усната празнина. Истовремено се намалува болката во грлото и да се придонесе за подобра хигиена и здравје на непцата и забите.

    Agrobot

    Друг начин да го користите е со џвакање на пупката. Важно е да можете да препознаете која е свежа и употреблива. Осигурете се дека пупката што ја користите е мрсна и дека протекуваат капки масло кога ќе ја притиснете. Исто така, во случај пупката да е добра, кога ќе ја ставите во вода, таа ќе потоне, а кратко потоа, ќе испушти интензивен мирис.

    Каранфилчето потекнува од „островот на зачини“, поточно од еден од архипелазите во Индонезија. До денес, овие области се сметаат за едно од местата каде што најмногу се одгледуваат . Се одгледува и во Мадагаскар, Танзанија и Малезија.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    каранфилче
    Каранфилче

    Наоѓа примена во солени и во слатки производи

    Каранфилчето се користи како зачин, најчесто при подготовка на месо и слатки , а се користи и во разни чаеви и мелеми . Постои дури верување дека желбата за конзумирање алкохол се намалува со помош на каранфилче. Во добро направена комбинација со ѓумбир и цимет, исто така, ги намалува масните наслаги.

    Неговото лековито и ароматично дејство јасно се користи и во други сфери, затоа се добри во улогата на афродизијаци, антисептици, природни освежувачи и сето тоа се дополнителни причини ова растение да ни биде „при рака“ во секое време.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img