Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиМинерален прашак во градините и овоштарниците

  Минерален прашак во градините и овоштарниците

  petel baner

  Минерален прашак се повеќе се користи во органското земјоделство. Овие се специјални брашна, обработени на многу фин начин. Ги штитат растенијата и овошните дрвја од паразити и габични заболувања.

  Тие не загадуваат, бидејќи се целосно природен материјал. И нема феномени на токсичност кај земјоделските култури, бидејќи механизмот на дејствување е механички. Постојат различни видови на прашак од карпи, кои во суштина се разликуваат од природата на седиментната карпа од која се извлекуваат. За земјоделска употреба се: КАОЛИН,ЗЕОЛИТ И БЕНТОНИТ. Во последниве години тие беа успешно користени од земјоделците, особено во одгледувањето во органското овоштарство.

  Илустрираме кои се карактеристичните одлики на најдобрите карпести пудри прашоци на пазарот. Според прописите утврдени во Анекс 2 на Министерскиот декрет во ЕУ , карпестот прав е меѓу производите дозволени во органското земјоделство .Тие се сметаат како заживувачки , односно засилувач на природната одбрана на растенијата. Поточно, овие камени бршна се „производ добиен како што е при механичко мелење на разни видови карпи, чијшто оригинален состав мора да биде наведен“. Па, да видиме кои се спецификите на оние што најмногу се користат во земјоделството, имено: каолин, зеолит и бентонит.

  минерален прашак

  КАОЛИН

  Каолинот е минерален прашак која револуционизира во начинот на одгледување маслинови дрвја на природен начин. Тоа е природен талог што се формира благодарение на дејството на водата врз камењата, по процес на метеорска деградација. Има непогрешлива бела боја и многу фина конзистентност по вадењето и последователната обработка. Се прска врз зеленилото на дрвјата за да се спротивстави на главниот паразит на плодовите, тоа е овошната мува. Овошните дрвја третирани со каолин имаат бели лисја. Веќе оваа колоридна на боја промена значи дека овошната мува повеќе не е заинтересирана за плодовите. Покрај тоа, каолинот создава вистински ефект на механичка заштита, со формирање на заштитна патина што спречува паразити да несат јајца.

  Добрите и лошите страни.

  Покрај овие директни ефекти врз мувата, каолинот го штити растението од прекумерна инсолација, избегнувајќи опасни ИЗГОРЕНИЦИ. Се користи од почетокот на летото и единствен недостаток е што лесно се отстранува од растенијата после дождовите. Третманот по обилниот дожд мора да се повтори. Сепак, каолинот во прав има ниска цена.

  ЗЕОЛИТ

  Зеолитите се минерали со вулканско потекло и се екстрахираат во седиментни наоѓалишта на лава. Во природата постојат неколку видови. Зеолитите се широко користени во земјоделството.Зеолитот се продава и во гранули и во форма на прав.

  ЗЕОЛИТ ВО ГРАНУЛИ

  Зеолитот во гранулите е одличен за подобрување на карактеристиките на земјоделското земјиште . Ги корегира почвите со кисела pH вредност и ја зголемува способноста на почвата да задржува вода и да ги апсорбира хранливите материи од органските ѓубрива . Покрај тоа, таа ја прочистува почвата од тешки метали.

  ЗЕОЛИТ ВО ПРАВ

  Зеолитот во прав се нарекува и микронизиран . Ова се меша со вода и има двојно дејство: фунгицид и природен пестицид. Зеолитниот прав, испарен на стеблото и лисјата на зеленчук и овошни дрвја, создава тенка заштитна патина способна да ги заштити растенијата од паразити и габични патогени. Оваа карпеста прашина може да се меша и со производи базирани на бакар, зголемувајќи ја нејзината ефикасност против прашкаста мувла oidio, peronospora , од домати и блистер од праска .Што се однесува до инсектите, тоа исто така се покажува ефикасно против стравувачката АЗИСКА БУБАЧКА .

  БЕНТОНИТ

  Бентонитот е минерален прашак со вулканско потекло, особено корисен во енологијата и лозарството. Најчесто се користи во производството на вино, во процеси на разјаснување и е дозволено во органското производство на вино. Постојат различни видови, секој погоден за грозјето на кое работиме. Главната употреба е во правењето бело вино.

  agrounik
  Земјоделски намени

  Во лозарството, бентонитот се користи како ФУНГИЦИД, за да се заштити грозјето пред бербата. Тој е многу ефикасен против БОТРИТИС , болест што може да го уништи крајниот квалитет на бобинките. Убавината на оваа карпеста прашина е тоа што многу добро се мие со вода, затоа не го менува вкусот на грозјето на кој било начин.

  Друга вообичаена употреба е во подготовката на пулпа на дрво, заштитен материјал што се четка на главното стебло на овошни дрвја за да се заштити од болести и паразити на дрвото.Како испарува карпестата прашина на земјоделските културиЗа да се користат во земјоделството, овие карпести прашоци мора да се обработуваат на фин начин, така што ќе имаат бесконечно мала големина на честички. Ова им овозможува на брашното добро да се раствори во вода и да се испрска без проблеми со помош на алатките за испарување што се користат во земјоделството.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Видот на употребената алатка, се разбира, зависи од тоа колку голема растителна градина или овоштарник (маслинка или лозје) треба да се испрска. Тие се движат од едноставни пумпи за ранци, рачни или електрични (како овие) , до најпрофесионалните распрскувачи што се закачуваат на тракторот и се активираат со моќта на нивната движечка сила.И во двата случаи, по употреба на прашина од карпа, препорачливо е внимателно да ги исчистите алатите и особено млазниците. Всушност, не е потребно многу за да се создадат остатоци способни да ги затнат, принудувајќи ни да трошиме пари на скапи резервни делови.

  Автор на текстот – Тодор Лонго

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img