Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

0.8 C
Skopje
среда, јануари 19, 2022

More
  домаАгро советиОдржување на атомизерот

  Одржување на атомизерот

  Обично, под исправност на атомизаторот, овоштарите подразбираат работа на пумпата, односно добар притисок и визуелен проток на млазниците. Како да извршите правилно одржување на атомизерот?

  Се разбира, пумпата е практично „срцето“ на атомизерот, но нејзината точност не гарантира 100% квалитетна заштита. Она на што овоштарите многу малку обрнуваат внимание се квалитетни мешалки и млазници за атомизатор.

  Главните причини за губење на течности и слаба покриеност се:

  • Истрошени и оштетени млазници
  • Слаб проток на воздух на вентилаторот
  • Недостаток и дефект на мешалката
  • Помал број на филтри и нивно нередовно чистење

  Најдобро е тестирање на атомизаторот да се изврши по зимата (кога ќе поминат ниски температури) и непосредно пред почетокот на сезоната за да може атомизаторот да се прилагоди и да биде подготвен за работа.

  атомизерот

  На почетокот на сезоната, мора да се извршат следните работни операции:

  • Проверете го резервоарот на атомизерот за нечистотија.
  • Пред да ги поставите млазниците, истурете мала количина вода и користете ја пумпата за да ги измиете резервоарот и цревата.
  • Измијте ги млазниците и ставете ги во лежиштата, користете подлошки за да спречите странично истекување и не затегнувајте ги млазниците на куќиштето.
  • Проверете и исчистете ги филтрите (мали и големи).
  • Испитајте го и наместете го манометарот.
  • Купете нови млазници ако старите се истрошени или оштетени.
  • Прилагодете го притисокот врз основа на табелата на производителот на млазницата.
  • Одредете ја оптималната брзина на движење на тракторот.

  За повеќе слични корисни стории посетете ја рубриката Механизација, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...