Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро ВестиКако Холандија стана земјоделски гигант?

  Како Холандија стана земјоделски гигант?

  Agrobot

  Холандија е втора земја во светот според вредноста на земјоделскиот извоз по САД. Дали Холандија е земја на чудата и нов земјоделски гигант?

  Холандија е шеста најмала земја во Европската унија, но е најголем извозник на храна во ЕУ. Само околу 70.000 луѓе се занимаваат со земјоделство во оваа земја, а според последните податоци, вредноста на извозот на оваа земја е 92,85 милијарди долари. Затоа со право се нарекува земјоделски гигант.

  Која е тајната?

  Холандија е земја која има значително помалку обработлива земја во споредба со многу земји. Но, тоа не ги спречи нејзините експерти да најдат нови решенија и да ја усовршат технологијата, така што земјоделството е силно и успешно и тие гледаат значителна шанса во оваа индустрија. Холандија, во отсуство на копно, зеде делови од морето сушејќи ги тие делови и испуштајќи вода. Потоа ги претвори таквите земјишта во обработливи и плодни со соодветни технологии. 

  Холандија е земја која има многу рамно земјиште и плодна почва, како и умерена клима, што создава добри земјоделски услови. Покрај тоа, земјата инвестираше многу во подобрување на земјоделската технологија, со многу фарми кои користат роботи и автоматски процеси во сите фази, од садење, берење храна, до преработка.

  земјосделски гигант

  Пред скоро две децении, Холанѓаните решија да се посветат на одржливото земјоделство под слоганот: „Двојно повеќе храна со употреба на половина од повеќе ресурси“. Од 2000 година, многу земјоделци ја намалија зависноста од вода за клучни култури за дури 90 проценти. Тие скоро целосно ја елиминираа употребата на хемиски пестициди на растенијата во пластеници. Од 2009 година, холандските сточари и производители на живина ја намалија употребата на антибиотици за дури 60 проценти. 

  Исто така, Холандија е мала густо населена земја со повеќе од 500 жители на километар квадратен. Недостасува скоро во секој ресурс што се смета за неопходен за сериозна земјоделска активност. Сепак, дури и ова очигледно не стана ограничувачки фактор за сите оние кои ја направија оваа земја земјоделска сила.

  Со што располагаат?

  Повеќе од половина од земјиштето се користи за земјоделско производство или хортикултура. Тука, покрај производството под отворено небо, можете да видите неверојатни стакленички комплекси, од кои некои зафаќаат 70 хектари. Овие климатизирани фарми овозможуваат земја лоцирана на само 1.600 километри од Арктичкиот круг да биде светски лидер во извозот на домати, култура што бара топлина. 

  Во однос на материјалната вредност, Холанѓаните се исто така најголеми извозници на компири и кромид во светот, како и втори по големина извозници на зеленчук воопшто. Повеќе од една третина од семињата со кое се тргува во светот доаѓаат од Холандија.

  Холандија има само 4,15 милиони хектари земјоделско земјиште, една четвртина е под нивото на морето, а 42 проценти се пасишта. Иако има само 60 сончеви денови годишно, нејзиното земјоделство е светски лидер во интензивно производство и висока продуктивност. Сето ова ја прави светски земјоделски гигант.

  petel baner

  Точно е дека Холандија е една од најбогатите земји во Европа, но ги користи своите средства наменски и го препознава потенцијалот на сите оние кои останаа во оваа земја и кои сакаат да дадат свој придонес. Холандските земјоделци ги чуваат и промовираат своите стогодишни здруженија и тоа е уште една причина за успешно земјоделско производство.

  Оваа земја е лидер во ефикасно и одржливо земјоделство. Бидејќи има ограничени ресурси, таа мора да најде начини да го надомести тоа. На пример, доматите се одгледуваат во мали вреќи во подлога од камена волна. Топените базалтни карпи во фини влакна содржат хранливи материи и им овозможуваат на растенијата да апсорбираат вода дури и кога нивото на влага е ниско. За време на производството не се користат пестициди. Оранжериите имаат двоен стаклен покрив за зачувување на топлината, како и LED светла, што значи дека растенијата можат да растат и преку ноќ.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Прецизно земјоделство

  Концептот на прецизно земјоделство овозможува поголеми приноси, во помалку простор, користејќи помалку ресурси. Идејата е дека со сите процеси може да се управува многу прецизно. Се користат сите нови техники и сите новини со минимално влијание врз животната средина.

  Она што се вели дека е клучно е дека иновативните земјоделски техники што се користат во земји како Холандија се зголемуваат и се шират низ целиот свет. Ваквите техники и решенија понекогаш чинат повеќе на краток рок. Но, тие треба да бидат поефикасни на долг рок и тоа е всушност она што го чека земјоделството во иднина.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img