Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

1.8 C
Skopje
Wednesday, February 21, 2024

More
  домаАгро советиЗошто кокошките ги колваат перјата меѓусебе?

  Зошто кокошките ги колваат перјата меѓусебе?

  Agrobot

  Колвењето на пердувите и прстите се јавува и кај млади и кај постари грла. Тоа е карактеристичен феномен кај живината одгледувана во затворени и тесни простории. Во продолжение, зошто кокошките ги колваат перјата меѓусебе?

  Причините се претежно од иста природа како и оние што доведуваат до јадење на јајцата. Пренатрупаност, вештачки услови во кои живината се одгледува во најинтензивно производство, а особено недостаток на движење. Сето тоа предизвикува нервоза, особено кај младите пилиња.

  petel baner

  Нервозата дополнително се зголемува со силна, особено директна сончева светлина. Потоа, разни паразити, како што се кокошкини вошки, болви, крлежи и други. Во такви услови, лесно се јавува ваква штетна појава како што е колвење на перјата.

  Кокошките ги колваат перјата, своите или на другите кокошки, оштетувајќи ја, кинејќи ја и повредувајќи ја кожата. Понекогаш го прават до степен до кој е покриена со рани и красти. Непосредна причина за клукање на перјата може да биде повреда на телото, како и неподносливо чешање на кожата предизвикано од паразити.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  кокошките ги колваат перјата

  Како да се спречи оваа појава?

  Со цел да се спречи овој феномен, треба да се направат напори живината да ги добие сите хранливи материи преку храната (доволно и во соодветен сооднос). Важно е да се збогати храната со калциум, витамини и минерали, а потоа живината во шталите да не биде пренатрупана над дозволената граница. Се разбира, на живината воопшто не смее да и се дозволува да имаат паразити, мора радикално да ги потиснуваме.

  Исто така е важно да се изберат раси со помирен темперамент за интензивно производство, бидејќи тие полесно можат да толерираат неприродни услови за одгледување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img