Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро советиКраставица - совети за поголем принос

  Краставица – совети за поголем принос

  petel baner

  Цветањето на овој зеленчук зависи од многу фактори: сонце, температура, влажност, снабдување со хранливи материи, старост на семето. Колку повеќе женски цветови има, толку повеќе плодови има на растенијата. За поголем принос на краставица, избегнувајте семе од минатата година и премногу влага.

  Тешко е да се замисли градина без краставица. Можеме да ја одгледуваме од садници или да ја посееме директно во градината. Покрај фактот што денес дури и аматерските градинари ги знаат сите нејзини барања, често се случува да има малку формирани плодови на растенијата. Се формираат цветови, но плодови не се појавуваат.

  Најдобро е семето да биде старо 2 години

  Овој вид зеленчук потекнува од топли области, затоа бара снабдување со топлина, вода и хранливи материи, како и добро осветлување. Се сади на отворено поле кога почвата е доволно загреана и поминува опасноста од доцни пролетни мразови. Друг начин е да се одгледува од садници и да се засадат подготвени садници во градината кога временските услови го дозволуваат тоа.

  За неговата сеидба и садење изберете сончев терен. Несоодветната температура, флуктуациите на вредноста, оптималната влажност и исхраната се фактори кои влијаат на плодноста на посевите на краставици или формирањето на женски или машки цветови.

  Двата се развиваат на растенија. Женските произведуваат плод и можеме да ги препознаеме по нивниот издолжен, малку погуст јајчник и во нив може да се види пестика. Најчесто се појавуваат на страничните гранки, цветаат по појавата на машките, а повеќето од нив се во времето на плодоносење.

  Машките цветови имаат прашници, се појавуваат први и најчесто се формираат на главното стебло.

  Препорака до земјоделците е да избегнуваат сеење семе од минатата година бидејќи тие ќе даваат растенија со претежно машки цветови. Најдобро е да бидат стари од две до четири години. Посевите од овие семиња ќе формираат повеќе женски цветови и со тоа ќе се добие поголем принос.

  поголем принос
  Како до поголем принос на краставица?

  За минатогодишно семе, применете трик

  Доколку имаме минатогодишни, потребно е да се искористи еден трик за градинарство.

  agrounik

  Тие се ставаат во платнена вреќа и се чуваат во близина на извор на топлина (радијатор или шпорет) три месеци. Во тој период, ќе изгуби вода, а мембраната ќе стане потешка. На овој начин, ние ќе го „измамиме“ семето и ќе се однесува како да е старо две или повеќе години, односно растенијата во развој ќе формираат повеќе женски цветови. Не треба да стои многу близу до изворот на топлина, така што високата температура не го уништи микробот.

  Повеќе машки цветови ќе се формираат кога ќе се напојат со ладна вода. Најдобро е да се користи вода што има температура од 20 ° C и поголема. Ова е особено важно во почетната фаза на развој на посевите, поточно по пресадувањето. Подобро е да се напојат краставиците наутро. За време на периодот на интензивно цветање, не сака премногу влажна почва. Премногу влага го интензивира формирањето на машки цветови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како да опрашувате цветови во стакленик?

  Одгледувачите на краставици во стакленик се соочуваат со посиромашно формирање на плодови или дури и со нивно отсуство поради помало опрашување. Во повеќето сорти, плодот се формира по овој процес, а недостатокот на опрашувачи во заштитеното подрачје може да го доведе во прашање сево ова. За да се привлечат во стакленикот, потребно е да се засадат растителни видови кои ќе ги намамат со нивниот мирис.

  Во зградите, но и на отворено поле, во сувата сезона во текот на летото може да има многу неплодни цветови. Причината за ова е топол и сув воздух што го суши горниот дел од толчникот и спречува ‘ртење на зрната од полен. Ова се случува кога температурата е поголема од 35 ° С. Краткиот цветен период на одделни цветови, исто така, придонесува за ова.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img