Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаАгро советиКој зеленчук е подобро да се јаде варен, а кој сиров?

    Кој зеленчук е подобро да се јаде варен, а кој сиров?

    petel baner

    Сировиот зеленчук има различни хранливи материи за разлика од варениот, а во некои случаи е и подобар избор. Кој зеленчук е подобро да се јаде варен, а кој сиров?

    Генерално не постои правилен или погрешен начин да се јаде зеленчук, но некои зеленчуци се поздрави за јадење варени, а други не, и тоа може да ви помогне да ја оптимизирате количината на витамини, минерали и антиоксиданси што ги апсорбира вашето тело.

    Otkup na kompiri

    Зеленчукот е богат со витамини и минерали. Витамини во зеленчук се категоризираат како растворливи во масти и растворливи во вода. Витамини растворливи во масти, кои вклучуваат витамини А, Д, Е и К, се постабилни, додека витамини растворливи во вода, како што се витамини Ц и Б, се почувствителни на готвењето и така се губат.

    Затоа често се препорачува да се јадат сирови некои видови зеленчук со цел да се зголеми количината на хранливи материи од нив. Зеленчукот е исто така богат со антиоксиданси, и се уништува во некои зеленчуци за време на готвењето, а во некои стануваат биорасположиви. Ова значи дека телото подобро ги апсорбира хранливите материи од нив. Методот на готвење, исто така, игра улога во преживувањето на минералите и антиоксидансите.

    Кој зеленчук е поздрав да се јаде сиров?

    Зеленчукот богат со витамин Ц како брокула, спанаќ и зелена салата има најдобар ефект врз здравјето кога се јаде сиров. Во него, готвењето го намалува процентот на витамин Ц. Кељ и грашок се поздрави за јадење сирови.

    agrounik
    да се јаде варен

    Зеленчук богат со антиоксиданти, кој исто така е поздрав за јадење сиров е лук, спанаќ, корен од магдонос и праз, а од зачини зелен бибер во зрна.

    Кој зеленчук е подобро да се јаде варен?

    Постојат зеленчуци чии антиоксиданси телото подобро ги апсорбира кога се претходно зготвени. За да ги користите сите хранливи материи, варете моркови, аспарагус, цвекло и карфиол.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Готвењето, исто така, позитивно влијае на подобра апсорпција на бета каротен во зеленчук како моркови, тиквички и тиква.

    Внимателно гответе го зеленчукот

    Секако, јадењето варен зеленчук е подобро отколку воопшто да не го јадеме. Ако суровиот зеленчук не е за вас или едноставно претпочитате да јадете варено, искористете ги максимално хранливите материи. Гответе ги доволно за да омекнат, но не премногу долго за да бидат меки.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img