Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро ВестиДесет години без орање - помалку трошоци и богата почва

  Десет години без орање – помалку трошоци и богата почва

  petel baner

  Земјоделец: Десет години без орање. Имаме 30% помалку трошоци и богата почва со дождовни црви.

  Ориентацијата на локалните земјоделци кон технологии што ќе овозможат одржување на влажноста на почвата, одржување на структурата на почвата, но и намалување на трошоците стана сè поочигледна во последниве години.

  Земјоделецот Џорџе , уште пред 16 години одлучи да избегне некои работи на почвата, заменувајќи ги со други, кои имаат помалку влијание врз почвата, но се поефикасни.

  „Од 2004 година започнавме да ја проучуваме можноста за имплементација на системот Mini-Till. Оттогаш ја намалив изведбата на такви работи како орање – тоа го направив само ако имав шеќерна репка во земјоделските култури. За 6 години бев убеден дека почвата не сака агресивни обработки, затоа во 2010 година купив скарификатор, со кој ја подготвив почвата за шеќерна репка “, ни рече Џорџе.
  Земјоделецот тврди дека со помалку работа, постигнал многу поважна цел од намалувањето на трошоците: го стимулирал развојот на почвените организми.

  „После 7-8 години откако ја минимизиравме работата, почнавме целосно да уживаме во придобивките на системот, организмите на почвата почнаа да работат за нас “, а количината на дождовни црви во почвата значително се зголеми“.

  ТРИ столба обезбедуваат успех во земјоделството

  „Првиот столб што придонесува за постигнување на здраво земјоделство е да се обезбедат најголеми можни количини остатоци од растенија на почвата (остатоци од житни култури). Почвата мора да биде покриена, овој формиран тепих обезбедува зачувување на влагата “.

  ,,Вториот важен аспект е почитувањето на плодоредот.

  „Избалансираната култура што одговара на потребите на растението е исклучително важна. За жал, во земјата имаме многу слаби плодоред, кои вклучуваат само 2-3 култури, кои практично не можат да се наречат плодоред. Во домаќинството одгледуваме околу 10 култури: шеќерна репка, пченица, јачмен, репка, пченка, соја, зелен грашок, слатка пченка, грав и сончогледи. Секој вид има свое место во плодоредот и придонесува за формирање на жетвата за следната култура ”.

  Десет години без орање

  ,,Третиот принцип е минимално нарушување на почвата.

  „Избегнуваме нарушување на почвата кога тоа не е потребно. Затоа работиме само со сеидба. Мислам дека периодот на транзиција, кој траеше до 2010 година, беше малку потежок затоа што моравме да се прилагодиме, но не би рекол дека жетвите беа помали. Од почетокот, ги оставивме сите остатоци од растенијата на површината на почвата, и ова во суштина придонесе за добивање богати жетви “.Тоа значително ја намали количината на синтетички и минерални ѓубрива а заменивме со Микробиолошките органски ѓубрива.

  „Ние додаваме ѓубрива истовремено со сеидба, и еднаш на секои 4 години, кога извршуваме скарификација – даваме ѓубрива со макроелементи. Микроорганизмите во почвата ни обезбедуваат големи количини на ѓубрива што им се потребни на растенијата, а земјата е богата, и не се споредува со онаа што беше ”.

  30% пониски трошоци

  „Ги намаливме трошоците за производство за околу 30%: ги намаливме трошоците за дизел и ѓубрива. Плус, ние не ги земаме предвид другите трошоци што се јавуваат при извршувањето на работите. Парите што успеавме да ги заштедиме, инвестиравме во технологија со високи перформанси, па успеавме да станеме попрофитабилни. Покрај тоа, ако ги погледнеме трошоците направени за производи за заштита на растенијата, тие не се поголеми во споредба со конвенционалната технологија. Ова се должи на фактот дека ние го почитуваме плодоредот и затоа не дозволуваме масовен развој на болести и штетници “.

  agrounik
  Џорџе – Десет години без орање

  Подобрена е структурата на почвата

  „Земјините црви ни покажуваат колку е здрава почвата. Растителната маса ја подобри својата структура. Кога ја зедов земјата, состојбата беше многу полоша. Сега, ние немаме само малку, туку имаме биљони миљарди суштества што работат за нас. Многу производители не знаат што да прават со остатоците, ги палат, и не ни се доволни бидејќи суштествата во почвата ги трошат многу брзо. Дури и остатоците од пченка или во втората година од есен веќе не се видливи.

  Покривки за обложување – за декомпакција и третирање со внеување на Микробиолошки органски ѓубрива во почвата

  „По култури што оставаат помалку растителни остатоци, како што се јачмен или пченица, ние сееме покриени култури за да ја заштитиме почвата и да ја обезбедиме потребната исхрана за организмите во почвата. Оваа година се одлучивме за мешавина од 9 култури: грашок, соја, ‘рж, фецелија, грашок и други. Покривните култури исто така помагаат во декомпактирање на почвата, што е многу важно, особено ако не ги извршуваме работите “. Целта за следните години – да се исклучи скарификацијата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  „За нас шеќерната репка не е профитабилна околу 5 години, имаме намера да ја исклучиме од плодоред. На овој начин, ние исто така нема да извршиме лузна на почвата. Така, ќе зборуваме за имплементација на системот No-Till со сите негови предности “.
  Џорџе управува со околу 1700 хектари земјоделско земјиште.

  Автор: Тодор Лонго

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img