Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро ВестиЗабрана за кафези е можна само со финансиска поддршка

  Забрана за кафези е можна само со финансиска поддршка

  petel baner

  Европратениците исто така повикаа на строги и ефективни мерки за да се избегне увоз на поевтини производи со пониски стандарди за благосостојба на животните од земји што не се членки на ЕУ. Забрана за кафези и боксови е можна само со финансиска поддршка на земјоделците.

  Европратениците во четвртокот дебатираа за граѓанската иницијатива за забрана на употреба кафези за домашни животни, заедно со организаторите на кампањата, комесари и претставници на други тела на ЕУ.

  ” Ја поздравувам и поддржувам оваа иницијатива. Благосостојбата на животните може да се подобри во ЕУ “, рече претседателот на Комитетот за земјоделство, Норберт Линс на почетокот на дискусијата. Но, додаде дека е од најголема важност да се забранат какви било радикални промени, односно да се забранат кафези. Мора да се анализира цената што ќе ја донесе таквата промена. „ Треба да размислиме да обезбедиме доволна финансиска поддршка, компензација или други стимулации за земјоделците “, додаде тој.

  „ Ова е шеста иницијатива на европски граѓани за успех меѓу 76-те регистрирани во последните осум години. Тоа претставува трет најголем број на потписи некогаш собрани и првиот валиден ECI за благосостојба на одгледуваните животни “, рече Долорес Монтсерат, претседател на Комитетот за петиции. 

  „Тоа беше поднесено во време кога интензивното сточарство е под зголемен јавен увид и бара ЕУ да направи големи промени “, додаде таа.

  Забрана за кафези

  Пренасочување кон алтернативни, веќе постоечки системи

  По воведните забелешки, организаторите на оваа иницијатива, Олга Кику и Леополдин Шарбоно ги презентираа нивните цели. Тие се однесуваат особено на престанокот на употребата на кафези за многу видови, вклучувајќи кокошки несилки, зајаци, потполошки, патки и гуски, но исто така, забрана за боксови за свињи и крави по опрасување и отелување. 

  „ Наместо да користиме кафези, ја повикуваме ЕУ да го пренасочи земјоделството кон алтернативни системи кои веќе постојат. Тоа се штали, екосистеми , земјоделство со слободно одгледување “, рече Кику. 

  Таа истакна дека на земјоделците треба да им се обезбеди финансиска поддршка за премин кон одгледување без кафези. Увезените производи од земјите што не се членки на ЕУ, мора да ги исполнуваат стандардите на ЕУ за благосостојба на животните.

  agrounik

  „ Загриженоста за нивната благосостојба лежи во срцето на Зелениот план и стратегијата од фарма до трпеза “, коментира комесарот за здравство и безбедност на храна, Стела Киријакидес. Додава дека ЕП е свесна дека треба да се стори повеќе. Таа додаде дека треба да се проверат постојните регулативи за да можат да предложат нов закон до 2023 година. 

  Дали трговските партнери на ЕУ ќе мора да ги почитуваат новите правила?

  „ Европската комисија навистина сака да ја подобри благосостојбата на животните, таа е во срцето на Зелениот план “, рече комесарот за земјоделство Јануш Војчеевски. Нагласува дека иницијативата ја има неговата целосна поддршка. Тој повика на повеќе пари од земјоделската политика на ЕУ. средствата би се користеле за подобрување на благосостојбата на животните. Инсистираше на тоа дека трговските партнери на ЕУ исто така ги прифаќаат истите или еквивалентни стандарди. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Европратениците ја истакнаа важноста од слушање и постапување според загриженоста на граѓаните во врска со благосостојбата на животните. Сепак, многумина инсистираат на фактот дека секое потенцијално укинување на одгледувањето во кафези бара соодветна финансиска поддршка, стимулации и соодветен период на транзиција.

  Тие повикаа на строги и ефективни мерки за да се избегне увоз на поевтини производи со пониски стандарди за благосостојба на животните од земји што не се членки на ЕУ. Некои, исто така, повикаа на соодветна проценка на влијанието и повикаа на законодавна акција на ЕУ.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img