Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиУпотреба на јаболков оцет во одгледувањето на крави

  Употреба на јаболков оцет во одгледувањето на крави

  petel baner

  Употреба на јаболков оцет го подобрува производството на млеко. Потоа го олеснува породувањето, ја намалува кетозата, лечи маститис. Помага во спречување и лекување на болести на копита, и генерално им помага на телињата да ги зајакнат коските.

  Многу студии докажуваат колку е корисна и лековита употреба на јаболков оцет . Сепак, и покрај богатството со аминокиселини и општото влијание врз организмот на животните, скоро никогаш не се користи кај нашиот добиток. Богато е со калиум, а содржи и фосфор, хлор, натриум, магнезиум, калциум, сулфур, железо, флуор, силициум и траги од други минерали. 

  Како што долго време студирал американскиот лекар  Дефорест Клинтон Јарвис и опишал во својата книга „Тајните на зелените богатства на природата“, калиумот од органски јаболков оцет е многу важен и корисен и за луѓето и за животните.

  “Сепак, фактот е дека Јарвис вели дека се користи првенствено за калиум. Но, треба да се напомене дека не недостасува калиум во добиточната храна. Повеќе недостасува фосфорот – тој не е во почвата, па затоа не е ниту во храната. Но, факт е дека е во овој оцет “. Фосфорот е особено важен при плодноста на кравите, бидејќи имаме проблеми со стерилитетот на говедата.

  Употреба на јаболков оцет

  Како се третира стерилитетот?

  Токму на тоа експериментирал американскиот лекар. Експериментот е вршен на стадо 54 млечни крави, чиј сопственик бил загрижен дека 23 крави не можат да „забременат“.

  “Во некои од нив, обидите беа неуспешни повеќе од една година. Овие крави се претворија во вистински трутови. Само заземаа место и се хранеа и сериозно го нарушија планот за производство на млеко на сопственикот”.

  „Му предложив на секоја од тие 23 крави да им даде по 50 грама јаболков оцет со секој дневен оброк. Го советував и водечкиот бик да добие иста количина со секој од неговите оброци “.

  Храната збогатена со калиум и други минерални состојки, е потребна да се создадат поволни услови во телата на кравите за нормален развој на потомството.

  Третманот на кравите со овој метод започна на 1 ноември.

  “До последната недела во февруари, сите 23 крави останаа бремени. По нормалното време родија силни телиња, кои по пет минути застанаа на нозе. За помалку од половина час го цицаа вимето на нивната мајка. Сите имаа густи влакна и силни коски на нозете“.

  Како што понатаму објаснува овој лекар, на гравидните крави поволно е да се даваат 50 грама оцет и три капки јод. Растворете 5% – елементарен јод во 1% – раствор на калиум јодид. Најпрво три пати неделно од 6-тиот месец од бременоста , и последните 15 дена пред да се отели, два пати на ден.

  јаболковиот оцет најмногу се користи при хранење крави. Тоа го подобрува производството на млеко, го олеснува породувањето, ја намалува кетозата, помага во спречување и лекување на болести на копита и им помага на телињата да ги зајакнуваат коските воопшто. И се дава и при хранење кучиња, овци, живина и свињи.

  Елиминира воспаление на вимето

  Во прилог на помагање при зачнување и лесно породување, како и општ имунитет, забележан е поволен резултат во третманот на маститис.

  Еден американски лекар го опишува примерот на крава со маститис на која и е даден јаболков оцет две недели пред да се породи. Воспалението исчезна, маститисот се излечи, па дури и кога се отели, болеста не се врати . Исто така, се зголеми приносот на млеко. Во случај на тежок маститис, лекарот препорачуваат третман со овој пијалок најмногу два месеци. Дури 75 проценти од грлата се излечиле со овој метод, покажаа неговите студии.

  Agrobot

  Експертите објаснуваат дека овој пијалок е добар поради органските киселини кои имаат корисен ефект врз патогените бактерии.

  „Од сите истражувања, употреба на јаболков оцет се покажа како многу добар метод. Тој влегува во клетката на патогенот и ја уништува неговата ДНК, па болеста не може да се развива понатаму.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Треба да се напомене дека тоа е особено добро за создавање на пониска pH вредност во цревниот тракт. Заради тоа е добро и за луѓето.

  „Значи, најдобро е да се дава превентивно со цел да се спречат некои болести, или да се спречи развојот на бактерии. Постои сооднос од 1:100, или еден литар во 100 литри вода што треба да им се дава особено на кравите. Затоа кога pH е добра, нормално е да се зголеми производството на млеко и да се зајакне општата здравствена состојба “.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img