Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

17.8 C
Skopje
Tuesday, May 18, 2021
More
  домаАгро ВестиОбразование во руралните средини

  Образование во руралните средини

  Образование во руралните средини – ЕВЕ ШТО ВИКА СТАТИСТИКАТА

  Според пописот од 2002 година, само 3,6% од населението е неписмено.
  Неписмени мажи се 1,7%, додека 5,5% од жените се неписмени.

  Бројот на лица без образование во 2002 година изнесувал 67.358 односно 4,2%, а со некомплетно основно образование 219.507 односно 13,8%.

  Најголем дел од неписменото население се наоѓа во општините Новаци, Прилеп, Кавадарци, Богомила, Орашац, Клечевце и Старо Нагоричане.

  Ниската стапка на образование во руралните области се должи на:
  1. иселување на младо и способно население за работа,

  2.недостаток или мал број на образовни институции,

  3.недоволно грижа за подобрување на училишно образование на младото население, изолирање на неразвиените села и сл.

  Образовниот проблем е очигледен меѓу невработените, бидејќи во 2009
  година 11,5% од нив имаат високо или универзитетско образование; мнозинството (53,9%) има средно образование, а останатите 34,6% не поседуваат вештина.
  Младата популација (на возраст 15-25 години) учествува со 55,1% од невработените.
  Образованието е двигател на економскиот и општествениот развој.

  Тоа е, исто така, и фактор за подготвеност за иновации. Образовниот систем секако игра важна улога во способноста на младите луѓе за вреднување на локалните производи и локалната традиција.

  Квалитетот на образованието и доживотното учење може да ги намали нееднаквостите меѓу урбаните и руралните средини кои се големи во
  Македонија.

  Ситните земјоделци (особено во областите кои заостануваат) имаат
  најниско образовно и професионално ниво меѓу земјоделските производители.

  Во државата, покрај формалното средно и универзитетско образование, постои
  недостаток од дополнително (неформално) образование и обука за земјоделците.
  Постојните медиумски програми (радио и ТВ) во врска со земјоделството се
  ограничени во однос на траењето.

  Веб страните за земјоделство се доста оскудни и даваат застарени информации а голем дел служат како портпароли на партиите кои што се на власт.

  Затоа е тука www.zemjodelie.mk 🙂

  Постои, исто така, и ограничен број на програми за локалната култура и историја, особено за локалните јавни ресурси кои можат да го поттикнат и подобрат квалитетот на животот.

  Образование во руралните средини- се помалку школи и деца во руралните средини.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...МЗШВ со апел до Сточарите
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Со тракторот помогнал полицијата да фати крадци
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...