Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро советиДомашно микробиолошко ѓубриво

    Домашно микробиолошко ѓубриво

    petel baner

    Домашно микробиолошко ѓубриво е уште една работа што треба да се стави во општа пракса заедно со домашна храна и пијалок. Ние луѓето сме навикнати на домашно. Сè што можеме да си дадеме, ќе го обезбедиме. Оваа мисла може да најде примена во земјоделството. Бидејќи ги храниме домашните животни со сопствена храна, колку што е можно, не би било фер да се исклучат растенијата од овој вид систем на одгледување.

    Технологијата на ефективни микроорганизми добива голем замав во производствената практика. Потребата од микроорганизми е многу изразена во растителното производство. Токму оваа група е одговорна за приносот што сакаме да го видиме. Покрај тоа што влијаат на општото здравје на растението, тие влијаат и на почвата со санирање на хумус и намалување на киселоста. Ја збогатуваат зоната во која се наоѓа коренскиот систем на растението со хранливи материи и уништување на штетници што се кријат во почвата. Може да се заклучи дека придонесот на ЕМ препаратите е универзално добро за почвата и растенијата што се одгледуваат.

    Otkup na kompiri

    Ако сакате да ја испробате подготовката за ЕМ, но не сте во можност да ја набавите во слободна продажба, ја предлагаме следнава варијанта, направете си домашно микробиолошко ѓубриво.

    agrounik

    Состојки:

    • Тиква 3 кг
    • Банана 3 кг
    • Папаја 3 кг
    • Жолт шеќер 3 кг
    • Јајца 5 парчиња
    • Вода 10 литри

    Начин на подготовка на домашно микробиолошко ѓубриво

    • Исецкајте овошје и зеленчук на мали парчиња.
    • Ставете го исецканото овошје и зеленчук во контејнер што може херметички да се запечати. Оставете ја масата да отстои вака.
    • После десет дена, садот треба да се отвори и да се промешаа смесата. Ако сè одеше добро, габи треба да се појавуваат на површината. Доколку не се случи тоа, потребно е да додадете повеќе жолт шеќер.
    • Мешајте на секои десет дена.
    • По 30 дена, режимот на мешање се менува од еднаш на секои десет дена во дневно мешање.
    • По 15 дена дневно мешање, препаратот е подготвен за употреба.
    • Рок на траење на препаратот е шест месеци. По шест месеци, микроорганизмите ја губат својата ефикасност.

    Дополнителни информации

    • Се препорачува да се користи дождовница. Ако користите бунар или вода од чешма, пожелно е да отстои една недела.
    • Овошјето и зеленчукот можат да бидат презрели, но јајцата мора да бидат свежи.
    • Бидете внимателни при отворање на контејнерот бидејќи же се створи мал притисок. Не е опасно, само да не се изненадите.
    Домашно микробиолошко ѓубриво

    Начин на употреба

    • Растворот треба да се помине низ сито за да се отстранат малите честички од течноста.
    • Препорачаната доза е 200 ml од препаратот на 10 литри вода.

    Најдобро време за примена на домашна подготовка за ЕМ е кога одгледуваните култури се во фаза на интензивен раст, бидејќи тогаш е најпотребно да се обезбедат на растението хранливи материи. По фазата на интензивен раст, наскоро се појавува цветови, така што ефективноста на ЕМ препаратите ќе се види во оваа, многу важна фаза на раст на растенијата.

    Ако користите ЕМ-препарат во тандем со минерални ѓубрива, се препорачува прво да го користите минералното ѓубриво и по неколку дена, кога минералното ѓубриво ќе се раствори, нанесете го препаратот ЕМ. Ова е направено затоа што минералните ѓубрива имаат можност да ја променат pH на почвата, така што не би дошло до изумирање на микроорганизмите кои се одгледувани во последните 50 дена, вреди да се почека малку.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Ако ЕМ-препаратот се користи со органски ѓубрива, ризикот прикажан кога се користи со минерални ѓубрива не постои, покрај тоа, може да се каже дека препаратите за ЕМ работат совршено добро со органски ѓубрива, односно го зголемуваат нивниот ефект многукратно.

    Подготовката на ЕМ може да се користи и за време на наводнување и во системот капка по капка, но повторно треба да се нагласи потребата од филтрирање на препаратот за да се избегне оштетување или затнување на прскалките. Ситното сито поставено на распрскувачот е доволно за да се изврши оваа намена.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img