Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро советиИзбор на локација за рибник

  Избор на локација за рибник

  petel baner

  Изборот на локација за простор за аквакултура е често најзначајното прашање поврзано со здравјето и безбедноста на животната средина. Како до правилен избор на локација за рибник?

  agrounik

  Критериумите за избор на локација за рибник вклучуваат снабдување со вода и квалитет на вода. Потоа, заштита од природни ризици, како и достапноста на влезовите, вклучително и пазарот и работната сила.

  Фармата за аквакултура бара постојано снабдување со вода во доволни количини во текот на целата година. Снабдувањето со вода не смее да биде загадено и мора да има стабилна и прилагодлива pH вредност. Треба да има адекватно растворен кислород и мала заматеност.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Некои производители можат да ја третираат влезната вода за да ги отстранат несаканите материи. На пример, користејќи филтри за отстранување на потенцијалните предатори. Понатаму, фармите за аквакултура не треба да се наоѓаат блиску една до друга, бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од пренесување на болести и може да има негативни ефекти врз квалитетот на водата што влегува во системот.

  локација за рибник

  Местото треба да има соодветна почва за планираната конструкција за да се овозможи структурата да се постави длабоко во подлогата за подобра потпора. Фармата за аквакултура треба да биде заштитена од силни ветрови, бранови и плима, интензивно пристигнување на атмосферските води, предатори и други природни ризици. Умерена плима, сепак, може да помогне да се обезбеди соодветна размена на вода во базените.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img