Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

20.8 C
Skopje
Thursday, March 28, 2024

More
    домаАгро советиЧетири причини да не ја фрлате кората од морков

    Четири причини да не ја фрлате кората од морков

    petel baner

    Различни видови супа не можат да се замислат без употреба на моркови. Оваа зеленчукова култура има широка примена во готвењето, а нејзината кора обично завршува во канти за ѓубре. Сепак, дали знаевте дека големи количини на хранливи материи се концентрирани во нејзината кора? Еве четири причини зошто кората од морков е добра за вашите растенија.

    Кората од морков е богата со калиум

    Калиумот е еден од трите примарни макроелементи заедно со азот и фосфор. Овој елемент е неопходен за растението од повеќе причини: придонесува за апсорпција на други хранливи материи и вода од почвата, правилно спроведување на фотосинтеза, има корисен ефект врз имунитетот на растението, зајакнувајќи ја неговата отпорност, особено на ниски температури.

    Има манган во кора од морков

    Како и калиумот, тој има корисен ефект врз отпорноста на растенијата, во неговиот случај кога станува збор за патогени на коренскиот систем. Недостаток на манган се забележува со појава на жолто-зелена хлороза на површината на листовите, помеѓу нервите.

    Многу култури се чувствителни на недостаток на овој микроелемент во почвата.

    Agrobot

    Бакарот од кора од морков неопходен за фотосинтеза

    Бакарот е составен дел на хлорофилот. Овој елемент во трагови има позитивно влијание врз синтезата на протеините и квалитетот на плодот. Исто така, придонесува за нивно побрзо созревање, но исто така и за регулирање на ензимите неопходни за оксидација.

    Неговиот недостаток се рефлектира во лошо оплодување на растенијата и паѓање на цветовите и цветните гранки.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Производството на ѓубриво од кора од морков е многу едноставно

    За да го подготвите ѓубривото од кора од морков, треба да го ставите во сад со ладна вода и да го оставите во него цел ден. Сите хранливи состојки остануваат во водата, така што по 24 часа треба да ја исцедите водата од контејнерот и да ги напоите вашите растенија со него за да се обезбеди нивниот правилен раст и развој.

    Покрај тоа, ако направите компост, кората од морков е повеќе од посакувана состојка на истата.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img