Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиПодготовка на овци за оплодување

  Подготовка на овци за оплодување

  Agrobot

  Подготовка на овци за оплодување – Шеесет дена пред сезоната на размножување, овците треба да се испитаат и да се утврди дека се во добра состојба.

  Овците можат да бидат премногу исцрпени од претходниот производен циклус и во полоша состојба. Треба да ги подготвиме овците за оплодување со таканаречена флешинг метода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Овој метод се спроведува 3-4 недели пред сезоната на размножување. Се состои во подобрување на дневните оброци, односно подобрување на состојбата на овците. За време на овој период, можеме да ги преместиме овците на подобро пасиште и да додадеме помало количество жито, или да ги оставиме на истото пасиште и да додадеме поголема количина жито.

  Колку е полоша состојбата на овците, толку повеќе житни култури се додаваат на оброците, обично од 200 до 350 грама на ден по овца.

  Подготвувајќи овци за оплодување, постигнуваме:

  • поинтензивно терање
  • поголема плодност
  • поголем принос на млеко
  • повеќе витални јагниња итн.

   За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img