Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиЃубрење на пченката

  Ѓубрење на пченката

  petel baner

  Пченката има висок потенцијал за производство. За да се искористи овој потенцијал, првилно ѓубрење на пченката треба да ги обезбеди сите потребни хранливи материи во доволни количини.

  За да може правилно да се планира ѓубрењето, треба да се земат предвид плодноста на почвата, планираниот приход, пред-културата, остатоците од жетвата, претходното оплодување, хибридите, производствената цел, можноста за употребата на хранливи материи и др.

  Ѓубрење на пченката се изведува во неколку наврати, обично во исто време со извршување на други агротехнички постапки. Во зависност од времето на нанесување ѓубриво во почвата, основното, пред-сеидбата, почетното оплодување и прихранувањето се разликуваат.

  Оплодувањето треба да се направи така што да се додаваат најмногу 2/3 фосфорни и калиумски ѓубрива и околу 1/3 азотни ѓубрива пред длабоко орање. Остатокот од фосфорни и калиумски ѓубрива и 1/3 до 2/3 азотни ѓубрива во подготовка на почвата за сеидба. Останатите азотни ѓубрива се даваат во прихраната.

  Во приносот на жито од 10 t / ha со зелена маса, се користи следново:

  • 250 – 300 кг N
  • 100 – 120 кг P2O5
  • 280 – 300 кг К2О
  Ѓубрење на пченката

  Основно ѓубрење на пченката

  Основното оплодување се изведува во времето на извршување на основната обработка на есен или во текот на зимата. При основно оплодување се користат формулации на минерално ѓубриво во кои има помалку азот, повеќе фосфор и калиум, односно ѓубрива НПК со различна формулација и различна количина. 

  Доколку постоела пред-култура пченка, се воведува и уреа со цел да се олесни распаѓањето на остатоците и да се избегне азотна депресија. Пред оплодување, потребно е да се изврши анализа на почвата, во преносна лабораторија за одредување на N, P, K и други елементи во почвата, како и сонди за земање примероци од почвата.

  Пченката бара оплодување со:

  • 150 – 200 кг / ха азот (N)
  • 100 – 130 кг / ха фосфор (P2O5)
  • 120 – 180 кг / ха калиум (K2O)

  Оплодување пред сеидба

  Оплодувањето пред сеидбата се изведува на пролет во времето на затворање на зимската бразда. Во ова оплодување, преостанатите количини на хранливи материи фосфор и калиум и 50-75% азот се внесуваат во почвата. Во ова ѓубрење се користат ѓубрива со иста содржина на сите хранливи материи. На пример NPK 15:15:15 или ѓубрива што се користат при основно оплодување и уреа. Ако се користи уреа при оплодување пред сеидба, тогаш не е потребно оплодување за време на сезоната на растење. Овие ѓубрива влегуваат во почвата толку длабоко колку што допираат работните органи на машините што се користат за подготовка пред сеидба, што обично е 10 см.

  agrounik

  Почетно оплодување на пченка

  Се изведува заедно со сеидбата. Распрскувачите на ѓубрива го ставаат ѓубривото 5 – 8 см оддалечено од семето и околу 3 – 5 см под семето. Овие хранливи состојки се веднаш близу до новоразвиениот корен и растението ги користи веднаш за побрз раст. НПК ѓубрива со изразена фосфорна компонента треба да се користат при почетно оплодување.

  Прихранување на пченката

  Прихраната на пченкарни култури за време на вегетацијата се врши во случај кога во претходните оплодувања не беше можно да се внесат планираните количини на ѓубрива во почвата и ако земјоделските култури покажуваат карактеристични симптоми на недостаток на хранливи материи. Прихраната на пченка се врши во раните фази на развој, како што следува: првото хранење во фаза од 3 – 5 листови, а второто хранење во фаза од 7 – 9 листови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk


  Прихранувањето најчесто се изведува при меѓуредовно одгледување на пченкарни култури. Азотни ѓубрива (кан и уреа) и комплексни ѓубрива најчесто се користат, во кои е нагласена азотната компонента. 

  Уреа може да се нанесува и фолијарно. Примената на раствор на уреа дава особено добри резултати во сувиот период (недостаток на вода во почвата и тешка апсорпција на хранливите материи) во концентрација од 0,6 – 6,4%. Во повеќето случаи, уреата може да се комбинира со производи за заштита на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img