Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Tuesday, March 19, 2024

More
    домаситеНаправете свој природен витамин Ц

    Направете свој природен витамин Ц

    petel baner

    Се прашувате како да внесете доволно квалитетен, природен витамин Ц во вашето тело. Во исто време сакате да ги избегнете непроверените и скапи додатоци во продавниците и аптеките? Одговорот е дека можете сами да го направите тоа – без дополнителни трошоци!

    Вредноста на витаминот Ц како исклучително корисен агенс во превенцијата и лекувањето на многу болести е одамна позната. Тој е најсилниот антиоксиданс меѓу витамините растворливи во вода. Покрај зајакнувањето на отпорноста на организмот кон вирусни и бактериски инфекции, работи и против алергии, респираторни заболувања и низа други болести.

    Исто така, игра значајна улога во создавањето на колаген. Тоа е протеин неопходен за обнова на ткивата, крвните садови, коските и забите и за здрав и младешки изглед на кожата.

    Изворот е важен!

    Треба да се нагласи дека витаминот Ц, кој ќе го најдете во природен извор, не е ист со аскорбинска киселина. Таа е синтетизирана форма на витамин Ц за чија синтеза најчесто се користи гликоза добиена од ГМО пченка!

    Вистината е дека аскорбинската киселина е само дел од она што го создала мајката природа кога создала витамин Ц што ќе го најдете во овошјето и зеленчукот или некој друг природен извор.

    природен витамин Ц

    Во природата, витаминот Ц постои како комплекс во кој ќе најдете аскорбинска киселина, но исто така и рутин, биофлавоноиди, тирозиназа, коензими и некои други хемиски соединенија. Тие заедно прават еден од најсилните витамини без кои човечкиот живот би бил незамислив.

    Употребата на природен витамин Ц е поткрепена со фактот дека природниот, по апсорпцијата, се задржува во организмот дури 48 часа. Додека пак аскорбинската киселина се задржува само два часа!

    Се прашувате како да внесете доволно квалитетен, природен витамин Ц во вашето тело? Во исто време сакате да ги избегнете непроверените и скапи додатоци во продавниците и аптеките? Одговорот е дека можете сами да го направите тоа – без дополнителни трошоци!

    Домашниот витамин Ц има живи ензими, овозможувајќи 100% асимилација во вашето тело и 48-часовен ефект!

    Во агрумите има различни видови на флавоноиди, соединенија кои покажуваат антиоксидантни својства во човечкото тело. Нарингин, моќен антиоксиданс, е флавоноидот кој најмногу се наоѓа во кората од грејпфрут, мандарина и лимон. Неколку студии покажаа дека нарингинот е толку моќен што може да го намали оштетувањето на клетките предизвикано од зрачење!

    Хесперидин е уште еден флавоноид кој може да се најде претежно во белиот внатрешен слој на кора од портокал, лимон, лимета и грејпфрут. Студиите покажаа дека хесперидинот ја намалува пролиферацијата на клетките на ракот, предизвикува нивна програмирана клеточна смрт и игра значајна улога во помагањето на оние со хипогликемија.

    Домашен природен витамин Ц – рецепт

    За овој рецепт ви требаат разни агруми (лимон, портокал, грејпфрут, лимета, мандарина,…), оние сезонските, или оние што лесно можете да ги набавите. Најдобро е да купите органски агруми или да набавите домашни не испрскани – затоа што навистина ви е потребна кората.

    Откако ќе јадете или исцедите цитрус, измијте ја и исечкајте ја кората од сите агруми, ставете ја широко на чиста крпа или послужавник и оставете неколку дена на собна температура додека не стане сува и крцкава (убаво да пукне).

    Потоа ставете ја таа сува кора во блендер и исецкајте ја во прав онолку фина или груба колку што сакате. Чувајте цитрусен прав во херметички затворен сад и чувајте го на суво и ладно место.

    Agrobot

    Конзумирање

    Не станува збор за тоа колку милиграми витамин Ц внесувате, туку за тоа колку витамин Ц користи или апсорбира вашето тело. Кората од цитрус содржи многу високи дози на витамин Ц, 100 гр кора дава околу 130 мг витамин Ц! Само портокаловото овошје дава само 71 мг на 100 гр овошје. Покрај тоа, кората од цитрус е полна со ензими и фитонутриенти.

    Конзумирајте најмалку 1 лажичка дневно – едноставно додајте ја во каши, супи, салати, сокови, десерти и сл.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Една кафена лажичка ќе ве обезбеди со целиот комплекс на витамин Ц, вклучително и нарингин, рутин, хесперидин и други биофлавоноиди во количина што му е потребна на вашето тело за 1 ден!

    Пробајте и ќе бидете воодушевени од квалитетот и вкусот!

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img