Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Saturday, June 3, 2023

More
  домаАгро советиРазредување на праските за подобар квалитет

  Разредување на праските за подобар квалитет

  За поголеми, поубави и поздрави плодови, потребно е рачно да се разредуваат. Во продолжение совет за разредување на праските.

  Не е невообичаено да се започне со регулирање на родот на праските за време на цветањето. Сепак не се препорачува заради можни доцни пролетни мразови.

  Разредување на праските е најдобро да се започне 30 дена по оплодувањето. Тогаш можете да ги забележите заметнатите плодови, вклучувајќи ги и неисправните или близнаците што ги отстрануваме за да добиеме убави и здрави плодови.

  Растојанието помеѓу двата плода треба да биде најмалку 10 сантиметри. Во тој случај плодовите не се „гушат“ едни со други. Понекогаш се потпираат едни на други, а со тоа се создаваат идеални услови за појава на болести во сезоната на дождови.

  Паралелно со разредувањето на овошјето, се прави летно кастрење на праската. Правило е да се остават околу 30 листови за еднен плод од праска.

  Разредување на праските

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img