Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро ВестиКравјо ѓубриво се користи за производство на биогориво

  Кравјо ѓубриво се користи за производство на биогориво

  petel baner

  Меѓународната компанија за храна „Arla Foods“ започна голем пилот проект кој треба да придонесе за одржливост и употреба на кравјо ѓубриво на нов начин, за производство на биогориво за возила.

  Agrobot

  Британската филијала на Arla Foods, со седиште во Шведска, специјализирана за производство на квалитетни млечни производи, започна голем експеримент за одржливост. За време на тримесечното испитување, компанијата ќе произведе 27.000 килограми биогориво од ѓубриво од 500 крави. Pотоа ќе се користи за напојување на два резервоари за млеко. Убедени се дека на овој начин ќе се намалат емисиите на СО2 за 80 тони. Тоа ќе ја направи првата англиска фарма што ќе го вози својот возен парк благодарение на ѓубривото од нивните фарми.

  Јан Баркер, еден од земјоделците на Арла, кој исто така е вклучен во пилот-проектот, рече дека многу луѓе знаат колку е скапоцено кравјото млеко. Но, сепак малкумина се свесни дека и ѓубривото може да биде многу важен „производ“. Според него, преработката на кравјо ѓубриво на овој начин обезбедува скоро бесконечен извор на енергија за човештвото. Цврстиот материјал што останува на крајот од процесот може да се користи како квалитетен подобрувач на почвата на земјата. Тоа е ситуација каде секој може да има корист.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  производство на биогориво

  Огромна придобивка за иднината на планетата

  Користењето на кравјо ѓубриво на овој начин ќе го намали производството на отпад. Секој што го користи овој систем ќе стане помалку зависен од фосилни горива што го загадуваат воздухот. Ова создава целосно затворен систем кој, доколку се спроведе подоцна и во поголема мера, може да понуди зелена иднина за горивата.

  Многу е можно таквиот систем на употреба на кравјо ѓубриво да стане иднината на светот. На овој начин, емисиите на штетни гасови би биле значително намалени. Еден производ би бил целосно искористен, а планетата би била поздраво место за живеење.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img