Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

38.8 C
Skopje
среда, јуни 23, 2021

More
  домаАгро советиСубиригација - подземно наводнување

  Субиригација – подземно наводнување

  Субиригација е најдобрата и најекономична форма на наводнување. На овој начин водата и хранливите материи се дистрибуираат директно во зоната на коренскиот систем во пожелни или оптимални граници.

  Предностите на овој вид наводнување се тоа што нема загуби на вода, ниски трошоци за гориво и енергија, нема пречки за луѓето и машините да се движат по парцелата, нема „лежење“ вода на парцелата, зачувана е структурата на почвата и системот е многу профитабилен.

  Постојат два вида на наводнување под земја.

  Субиригација

  Подземно наводнување преку отворени водотеци

  Подземно наводнување преку отворени водотеци , односно мрежа на канали каде што водата се шири странично и ги наводнува одгледуваните растенија. Нивото на водата во каналите може да се одржи со системи на брани и реверзибилни пумпи. Каналската мрежа служи и за одводнување во случај на големо количество врнежи во периодот есен-зима и пролет.

  Субиригација преку закопани цевки

  Со овој вид наводнување, цевките се закопуваат во почвата до одредена длабочина и растојание преку кои се врши наводнување под низок притисок. Цевките можат да бидат перфорирани или со специјални капалки. Овие цевки може да се комбинираат за да се изврши дренажа доколку е потребно. 

  Покрај горенаведеното, предноста на овој вид наводнување е можноста за хранење на растенијата преку уред за дозирање на хранливи материи. Недостатоците на овој систем за наводнување се дека тој бара исклучително чиста вода со цел да се избегне затнување на цевките, што често се случува во пракса. Исто така, првичните инвестиции во овој вид наводнување се големи заради техничките специфики.

  Делови од подземниот систем за наводнување се подземни цевки, извор на вода, главен цевковод, филтри за вода, уред за дозирање хранливи материи и централна единица за автоматска контрола.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Заштита на сончогледот од штетници
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Корисни инсекти во овошни насади
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...