Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

38.8 C
Skopje
среда, јуни 23, 2021

More
  домаЛековита исхранаАцидофилно млеко - како сами да подготвите?

  Ацидофилно млеко – како сами да подготвите?

  Ацидофилно млеко е ферментиран млечен пијалок, или ферментирано млеко. Направено е од полномасно или обезмастено млеко, а во него се додава чиста култура на Lactobacillus acidophilus. Оваа бактерија се множи многу бавно во млекото, така што стерилизирано млеко се користи во производството на ацидофилно млеко.

  Ацидофилното млеко има малку кисел вкус и нема карактеристичен мирис, затоа што L.acidophillus не произведува ароматични материи при закиселувањето. Во литературата се дадени податоци за употребата на ацидофилно млеко кај добиток каде се постигнуваат добри резултати во растот и профилаксата на цревните заболувања на младите животни. 

  Технолошкиот процес е сличен на производството на јогурт. Разликата е во тоа што се користат стерилизирано млеко и други бактериски култури. Не може да се користи пастеризирано затоа што L.acidophillus споро го кисели млекоте (6-8 часа), така што за ова време може да се развијат други микроорганизми во пастеризирано млеко кои се мешаат во правилната ферментација. За да можеме да произведуваме ацидофилно млеко, треба да имаме огноотпорни шишиња за температура над 100 ° С.

  Подготовка на ацидофилно млеко во домаќинството

  Истурете млеко во добро измиени огноотпорни шишиња. Добро затворете ги со затка и загревајте во рерна на 110-112 ° C помеѓу 15 и 20 минути (сува стерилизација). Потоа извадете ги шишињата од рерната и изладете ги на околу 37 ° С. На вареното млеко во соодветен варен сад додаваме ацидофилно млеко од индустриско производство. Потоа го истураме во стерилизирани и подготвени шишиња. Вака подготвеното млеко се чува на 40 ° C неколку часа. По ферментацијата, млекото се лади на околу 5 ° C и се чува во фрижидер. 

  Производството на ацидофилно млеко е особено сложено бидејќи лесно се контаминира со други бактерии. Ацидофилното млеко спаѓа во лековитите видови млечни производи. Се покажа дека има корисен ефект врз елиминацијата на цревните и другите болести кај луѓето и животните. Бројни студии го докажаа антагонистичкиот ефект врз ентеробактериите.

  Ацидофилно млеко

  Грешки при производството

  Ако ацидофилното млеко е исклучително кисело по вкус, ова е знак дека не е чиста култура на L.acidophillus, бидејќи неговото дејство на млечна киселина е значително послабо од другите видови на лактобацили. 

  Појавата на горчлив вкус укажува на развој на протеолитички бактерии кои преживеале термичка обработка или отпосле навлегле во млекото. Во нестерилно производство на ацидофилно млеко, можни се и други промени поврзани со репродукција на непожелна микрофлора.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Цинк – микроелемент важен за животот на овошките
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Се продава кромид
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...