Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро ВестиПад на цените на пченицата, пченката стабилна

  Пад на цените на пченицата, пченката стабилна

  petel baner

  Светски изгледи за пченицата во наредниот период 2021/22 година покажуваат поголемо производство и потрошувачка, но и поголема трговија и релативно стабилни акции. Светските берзи бележат пад на цените на пченицата, додека пченката останува стабилна.

  Објавена е прогнозата на Министерството за земјоделство на САД (USDA) за претстојната берба на пченица, пченка и соја. Светски изгледи за пченицата во наредниот период 2021/22 година покажуваат поголемо производство и потрошувачка, но и поголема трговија и релативно стабилни акции. Производството се очекува да се искачи на 789 милиони тони, се вели во извештајот.

  Што се однесува до цените на париската берза Еуронекст, оние за еден тон пченка пораснаа на 257,25 евра. Додека пак, на пченицата паднаа на 225,50 евра во споредба со минатата недела. Берзата во Чикаго бележи поскапувања за обете култури. Со еден тон пченка се тргува по цена од 234,36 евра , а пченицата за 236,80 евра.

  Како причина наведуваат поголемо производство во Аргентина, Европската унија, Велика Британија, Мароко, Украина и САД. Ова треба да компензира за малку пониските приноси во Австралија и Канада. Руското производство од 85 милиони тони, што се очекува од USDA, одговара на рекордниот резултат од претходната година, главно како резултат на зголемувањето на површината под зимска пченица.

  Според оваа проценка, глобалната потрошувачка на овие житни култури ќе се зголеми за 7,8 мил. тони до нов рекорд од 778,7 милиони тони . Тие исто така посочуваат дека неговиот извоз ќе порасне во Алжир, Индонезија, ЕУ и на Блискиот исток. Сепак, Русија се најавува повторно да биде водечки извозник со 40 мил. т. Планиран е и поголем извоз од ЕУ, Аргентина и Украина. Европскиот се проценува на 33 милиони тони, по претходните 30 минатата сезона. Глобалните залихи ќе останат стабилни на 295 мил. т, а Кина ќе има мнозински удел.

  Agrobot
  Пад на цените

  Светот купува повеќе соја

  Светското производство на маслодајни семиња се предвидува да достигне 632 милиони тони поради рекордно засеаните области. Исто така, производството се очекува да порасне за 23 милиони тони на 386 милиони. Нивната глобална потрошувачка исто така се предвидува да порасне за 3 проценти во наредната сезона.

  Приносите во Бразил може да се искачат на рекордни 144 милиони тони, додека се најавува дека следните приноси на Аргентина ќе се зголемат за пет милиони тони на 52 милиони. Во Соединетите држави се предвидува производство на соја од 112,5 на скоро 120 милиони тони.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сепак, глобалниот извоз на соја може исто така да се зголеми за еден процент, на 172,9 мил. тони. Се наведува дека американскиот удел ќе се намали, додека бразилскиот ќе се зголеми за 50 проценти во 2020/21 година, до 54 проценти во 2021/22 година. Во исто време, кинескиот увоз се предвидува да се зголеми за еден милион тони. Глобалните резерви на соја се предвидуваат на 91,1 милиони тони, што претставува зголемување за 4,6 милиони тони.

  Глобалното производство на сончоглед и маслодајна репка се очекува да се зголеми за шест проценти , бидејќи производството на сончоглед се зголемува во Украина, Русија и ЕУ, а маслодајната репка е зголемена во Канада.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img