Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро ВестиИнфекции со салмонела во Европа

  Инфекции со салмонела во Европа

  Agrobot

  Во Германија, бројот на пријавени случаеви на инфекции со салмонела се искачи на повеќе од 20 во шест сојузни држави. Околу 300 случаеви се пријавени во европските земји и Канада.

  Во последниве месеци, во повеќе европски земји и Канада се пријавени повеќе од 300 меѓусебно поврзани случаи на салмонелоза. Во Велика Британија, бројот на случаи на инфекција како резултат на пронајдената бактерија (Salmonella Enteritidis ) во похувано замрзнато месо од живина е зголемен.

  Иако ја убива длабоко замрзнување, сепак може да остане заразено на пониски температури. Според EurekAlert , бројот на пријавени случаи во Германија во моментов се искачи на повеќе од 20. Минатата година имало вкупно 10.000 пријавени случаи во земјата, од кои повеќето биле предизвикани од конзумирање на контаминирана храна.

  Инфекциите што се пренесуваат преку храна може да се избегнат со посебно внимание на хигиената при подготовка на сурова живина. Поради преземените мерки за борба против пандемијата со Ковид-19, поголема е веројатноста луѓето да готват дома, поради што користат практични производи како замрзната стока.

  petel baner
  Инфекции со салмонела

  За да се спречи инфекцијата, храната, особено онаа што содржи сурово месо од живина, треба добро да се третира термички. „ За деца и постари лица, ризикот да се разболат е поголем “, предупредува претседателот на Германскиот сојузен институт за проценка на ризик (BfR), проф. д-р Андреас Хенсел.

  Пронајдена во 5,6 проценти од примероците

  Истражувањата на официјалните власти за контрола на храната покажуваат дека суровата живина и нејзините нуспроизводи, вклучувајќи ги и замрзнатите, можат да бидат контаминирани со патогени микроорганизми. Имено, во 2018 година, оваа бактерија е пронајдена во 5,6 проценти од испитаните примероци од пилешко месо, а „Campylobacter“ во секој втор примерок. Поради оваа причина, BfR охрабрува усогласеност со препораките за ракување и подготовка на месо и производи од живина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вистина е дека бактериите како салмонела и кампилобактер се убиваат при готвење или печење доколку се постигнат соодветни високи температури. Но, со пренесување на нивните микроби до рацете, приборот за домаќинства и површини, друга храна може да се контаминира со овие патогени микроорганизми.

  Инфекции со салмонела

  Бидејќи салмонелата може да се размножува во храната на температура над 7 ° C, постои посебен ризик кога се јаде храна што се чува подолго време во фрижидер, како што се салати и десерти.

  Општи правила за хигиена кои треба строго да се почитуваат при подготовка на сурова живина

  • Сурови производи од живина и друга храна треба да се чуваат и да се подготвуваат одделно
  • Чувајте свежа живина на максимум + 4 ° C и конзумирајте ја до датумот на употреба отпечатена на пакувањето
  • Одмрзнете ја замрзната живина без пакување во фрижидер
  • Внимателно фрлајте го материјалот за пакување и одмрзната вода
  • Не е препорачливо да се мие живината, бидејќи водата што прска може да ги шири микробите. Затоа, подобро е да го обработите директно или да го натопите со хартиена крпа. Подоцна за неа треба правилно да се погрижите подоцна.
  • Приборот и површините што стапиле во контакт со сурови производи од живина или одмрзната вода, мора да бидат темелно исчистени. Најдобро е со топла вода и детергент за перење пред понатамошна употреба.
  • Темелно исчистете ги рацете со топла вода и сапун помеѓу секој чекор на подготовка.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img