Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро ВестиЗошто е тешко да се произведе органско месо?

  Зошто е тешко да се произведе органско месо?

  petel baner

  Побарувачката за сертифицирани органски производи во Северна Америка е многу поголема од домашната. Особено кога станува збор органско месо и млечни производи. Органската храна сочинува скоро 5% од продажбата на храна во САД , додека областа на органски фарми сочинува само 0,6% од вкупната површина на земјоделско земјиште во САД.

  Ова води кон заклучок дека повеќето органски произведено месо се увезува од други земји. Зеленчук незагаден од пестициди, одгледуван локално, лесно се наоѓа на полиците. Но, во одделот за месо, еколошката ознака не се наоѓа често. Сепак, многу е полесно да се најде месо со ознака „ произведено без употреба на хормони и антибиотици “, за што не е потребно строго органско одгледување на животни кои се хранат со органски произведени житни култури.

  Проблемот е наоѓање на локално одгледувани органски житни култури

  Кога ќе прашате органски земјоделец кој чува говеда, неговиот проблем број еден е секогаш ист. Пронајдете сигурен извор на органска сточна храна што обично треба да се донесе од некаде далеку, што го прави значително поскапо, но исто така ја подига границата на загадувањето.

  Значи, астрономската цена што ја гледате на органски произведено пилешко не е толку чудна. Тоа е само одраз на високите трошоци што ги сносат земјоделците за увоз на органски житни култури за нивните животни.

  Големите светски конгломерати, кои поседуваат најголем дел од органските брендови во трговските синџири, исто така укажуваат на овој проблем нудејќи им на земјоделците финансиски стимулации за зголемување на локалното производство на состојките што им се потребни, па дури и да ги искористат парите за да купат големи конвенционални фарми и да ги претворат во органски.

  Тие изградија своја мелница за преработка на органски житни култури

  Во Соединетите држави има и помали регионални производители кои имаат поинаков пристап кон овој проблем. Тие тврдат дека поголем проблем од одгледувањето органски житни култури е недостатокот на сертифицирани еко-мелници што би ги преработиле, а тоа е проблемот со инфраструктурата. Мелниците мора да бидат заверени и одобрени од Министерството за земјоделство на САД. Конвенционалните мелници честопати одбиваат да мелат органски житни култури за да не ги контаминираат.

  Така, трошоците за правење на крајниот производ само се зголемуваат. Некои отворија свои мелници на ист начин. Така денес ги има околу десет во САД, а првата беше отворена во Тексас. Во фармата Којот Крик, производителот Камерон Молберг прво започна да ги продава своите производи на мали локални пазари. Но, неговата понуда растеше со текот на времето, по побарувачката. Денес, тие се регионални производители на цела храна.

  Намалете ги трошоците за производство – дури и цените на производите

  „ Кога ја отворивме мелницата, производството на органски јајца, млечни производи и кокошки експлодираше во Тексас. Ова значи дека нашата претпоставка дека недостатокот на капацитет за преработка е главната пречка за постигнување на вид на набавка на органски производи што е навистина на побарувачката во САД . Сега веќе нема пречки во производство “, напиша порталот Молберг модерен фармер .

  Agrobot

  Тие наскоро планираат да отворат мелница во државата Џорџија . „ Знаеме дека многу органско производство на жито се одвива во областа околу фармата каде се планира да се отвори мелницата. На овој начин, ќе ги ограничиме трошоците за превоз за нив и ќе им понудиме поблиско место каде што ќе можат да ги обработуваат своите суровини, но исто така ќе го намалиме притисокот врз животната средина “, вели сопственикот на фармата, објаснувајќи ги предностите на отворање на друга мелница. Некои така целосно ќе се префрлат на органско производство. На овој начин, вели Молберг, покрај намалувањето на трошоците, производителите ќе можат да ја намалат и цената на нивните органски производи. Тие ќе станат достапни за секого, не само за богатите граѓани. За ова да биде можно, целиот циклус на производство мора да се одвива локално.

  Економски ризици на производство

  Друг скриен економски ризик за органски одгледувачи произлегува од правилата на американското законодавство што ги принудува земјоделците да обезбедуваат ексклузивна сточна храна за своите животни во секое време. Ова правило е дизајнирано да ги издвои земјоделците кои мешаат еко-производство со конвенционална храна и да ги намалат своите трошоци заобиколувајќи го законот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Несаканата последица од ова правило е дека земјоделците понекогаш се принудени да користат конвенционална храна затоа што другата едноставно не е достапна. Ако стадото остане без органска храна, земјоделецот ја губи цената на премијата, што значи дека оди во минус. Колку е поблиску до изворот на храна, толку е помала веројатноста да банкротира. Така, преминот кон органски методи на одгледување е поприфатлив и побезбеден.

  органско месо

  Помалите производители исто така ќе имаат корист

  Значи, што е потребно за да се изгради мелница? Рака, нога, три години и 2,1 милиони долари, вели Молберг. Хоби производителите исто така ќе имаат корист од оваа мелница. Производството на органска храна ќе биде достапно во многу продавници, за кокошки, патки, зајаци, мисирки, крави, свињи, кози и овци, па дури и риби.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img