Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

32.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро ВестиНелегални пестициди во вредност од 80 милиони евра

  Нелегални пестициди во вредност од 80 милиони евра

  petel baner

  Околу 1.203 тони нелегални пестициди се отстранети од пазарот со операцијата „Сребрена секира V“, спроведена на почетокот на оваа година, објави Европол.

  Помеѓу 13 јануари и 25 април оваа година, Европол ја спроведе шестата операција наречена Сребрена секира V. Таа е насочена кон трговија со фалсификувани и нелегални производи за заштита на растенијата. Со инспекциите извршени се контроли на копнените и морските граници, на внатрешниот пазар како и во испораката на стоки. Акцијата резултираше со 12 апсења, од кои седум во Италија и пет во Шпанија. Пријавени се вкупно 763 прекршувања и откриени се 1.203 тони нелегални пестициди, соопшти Европол. 

  Загрижувачки е фактот што тие можат да третираат површина од дури 185.000 квадратни километри. Ова одговара на големината на земјоделското земјиште во Полска и Португалија заедно. Запленети се околу 100 тони од производители, продавници и логистички компании, а уште 82 тони се под истрага.

  Во акцијата учествуваа 35 земји, вклучително и 27 од Европската унија. Останатите осум се Австралија, Бразил, Колумбија, Швајцарија, Украина, Велика Британија, Норвешка и САД.

  Пониски цени, но непознат состав

  Производите за заштита на растенијата се најконтролираната гранка на хемиската индустрија во светот. Истражувањето за нивното влијание врз растенијата, животната средина и здравјето на луѓето, како и процесот на регистрација, трае повеќе од 11 години и чини стотици илјади евра. Нивниот увоз, извоз, трговија на големо и мало и правилна употреба се контролираат.

  И покрај ограничувачкото законодавство, сивите економии можат да достигнат удел од неколку проценти на европскиот пазар. Економијата на ЕУ се проценува дека губи 1,3 милијарди евра годишно како резултат на трговијата со вакви препарати.

  Нелегални пестициди

  Фалсификуваните пестициди често имаат пониска цена и нивниот состав е непознат. Од претходните напади знаеме дека тие содржат и забранети активни супстанции од непознато потекло, дополнителни нечистотии кои можат да ја размножат токсичноста на ваквиот препарат и производи со намалена количина активна супстанција или повеќе.

  Последиците од нивната примена е тешко да се набројат. Овие можат да бидат загадување на полињата, земјоделските култури, вкупна загуба на принос, остатоци од непроверени супстанции што можат да бидат опасни за животната средина, пчелите и здравјето на луѓето. Земјоделец кој купува нелегални средства дополнително ризикува казни, губење на добрата репутација, па дури и субвенции од ЕУ.

  agrounik

  Спречете го нивниот влез на пазарот на ЕУ

  Со цел да се одговори поефикасно на оваа закана, по првата операција во 2015 година, координиран пристап беше развиен, и беа одземени вкупно 3.771 тони нелегални пестициди, од кои 1.350 минатата година . 

  „ Оваа заплена јасно покажува дека заедно можеме подобро да ја осигураме безбедноста на граѓаните на ЕУ и да ја заштитиме животната средина во иднина “, рече Catherine De Bolle, извршен директор на Европол.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дека соработката помеѓу индустријата и Европол е поважна од кога било, потврди и Géraldine Kutas , извршен директор на CropLife Europe

  „Со цел да се постигнат целите на стратегијата„ Од поле до маса “, мора да осигураме дека таквите средства нема да влезат на европскиот пазар“ , рече Кутас, додавајќи дека е важно за успехот да се продолжи со подигање на свеста на земјоделците и зајакнување на легитимните канали на дистрибуција.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img