Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиЈапонска препелица - одгледување и исплатливост

  Јапонска препелица – одгледување и исплатливост

  petel baner

  Јапонска препелица, одлична за размножување, добробит на здравјето, вашиот приход. Таа е можност да го надополните вашиот буџет, да ја вратите вашата инвестиција многу брзо.

  Исхрана

  Јапонската препелица се храни со специјално подготвен концентрат кој содржи сè што е потребно за нејзиниот нормален живот. Лозарите сами ја подготвуваат мешавината и мораат да водат сметка за доволна количина витамини и минерали за успешен развој. Температурата во која живеат треба да биде од 16 ° C до 18 ° C, и бидејќи тие не заземаат многу простор, може да се чуваат заедно со друга живина. Тие напредуваат брзо, така што првите јајца може да се очекуваат приближно на старост од 50 дена. Тие положуваат јајце на секои 17 часа, и даваат најдобри резултати ако се чуваат во мали кафези кои се практични и за хранење и за собирање јајца.

  Карактеристики

  Јапонската препелица припаѓа на родот на мала живина. Нејзината должина е 18 см, од кои 3 см паѓа на опашката. Кафеаво-сивата боја на пердувите е стандардна, додека со мутација на генот може да се добие дури и бела што е високо ценето.

  Мажјаците имаат малку пошироки и повеќе испакнати гради, а темната дамка се наоѓа на долниот дел и над очите. Тие се многу агресивни, што особено го покажува реакцијата на натрапниците или другите мажјаци во нивното легло. Еден мажјак се населува на 3 до 5 женки, а ако има неколку во еден кафез, чести се судирите меѓу нив, а со тоа и смртта на послабите мажјаци.

  Јајца и нивна конзумација

  Веќе неколку векови има написи во јапонската, кинеската и руската литература за лековитите својства на јајцата од јапонска препелица за човечкото тело, а особено за крвта, крвотокот, црниот дроб, желудникот, бубрезите и мозокот. Покрај тоа, јајцата имаат корисен ефект врз метаболизмот воопшто, ја зајакнуваат состојбата и имунитетот на организмот.

  Јапонска препелица

  Според хемискиот состав, јајцата содржат, во споредба со кокошките: 5 пати повеќе фосфор и калиум, 7 пати повеќе железо и 10 пати повеќе витамин Б комплекс. Покрај тоа, тие содржат значителна количина на витамин А и голем број аминокиселини, што ги прави исклучително здрава храна. Тие не содржат холестерол, и со само 15 калории, тие претставуваат вистинска енергетска вредност.

  Јајца од јапонска препелица се користат за лекување на: артериосклероза, последица на срцев удар, висок холестерол, висок крвен притисок, чиреви на желудник и дуоденум, дијабетес, туберкулоза, бронхијална астма, мигрена, анемија, рак. Во третманот на овие болести е потребно да се пијат овие јајца, кои се пијат свежи, изматени, на празен стомак и половина час пред појадок. Тие се консумираат сирови или со додавање на шеќер или мед (освен ако не станува збор за дијабетес), лимон или некој друг сок.

  Инкубирање

  За помасовно производство на потполошки, можна е само вештачка инкубација. За таа цел се користат специјални инкубатори за поставување на јајца од препелица (хоризонтални и вертикални инкубатори), како и модерни автоматски инкубатори за пилиња.
  Пред да инвестирате, внатрешноста на инкубаторот и самата просторија темелно се чистат, дезинфицираат и гасифицира со пареа на формалдехид (се користат 21 мл 40% формалин, 17 гр калиум перманганат и 21 мл вода на 1 м2 простор; просторијата мора да се загрева до 26-30 C. и само гасифицирањето трае 12 часа). По истекот на времето на гасифицирање, просторијата се отвора и добро се вентилира најмалку 72 часа. За време на инкубацијата, која трае 17 дена, се контролира температурата, влажноста и ротацијата и се водат евиденции. Нормалната температура во инкубаторот е помеѓу 38,2-38,5 С.

  Објектот за мора да биде изграден на таков начин што ќе им обезбеди целосна заштита, обезбедува целосна удобност и стимул на светлина со примена на вештачка светлина кога е потребно. Треба да се изгради соодветно на потребите на птиците, така што ќе биде лесен за одржување, а опремата во неа е правилно распределена. Во одгледувањето на препелица, може да се постигне висок степен на механизација и автоматизација на производните процеси. При интензивно одгледување, важна техничка и технолошка состојба е изградба на објекти од затворен тип, кои можат да бидат со или без прозорци. Големината на капацитетите за размножување може да биде различна, во зависност од големината на јатото. Затоа, големината на објектите за сместување на потполошки може да биде од неколку десетици м2 (20 – 50м2), до типични објекти од 500 м2 корисна површина.

  Сместување и капацитети за размножување на Јапонска препелица

  За време на сместувањето, мора да се внимава бидејќи препелиците се многу живи, плашливи и полудиви птици. Пожелно е да се градат фарми со подни системи по принципот на фазанерии, со затворени објекти пред кои има големи излези. Ако потполошки се одгледуваат во кафези, тогаш фармите се градат како живинарски куќи за несилки.

  Простор за живеење на јапонската препелица е многу важен предуслов за успешно размножување. 80-100 птици до возраст од 5 недели може да се одгледуваат на 1 м2 од подниот простор. Во системот за гоење на препелиците, 70-80 птици се одгледуваат на 1 м2. За возрасни препелици во кафезен систем, доволно е да се обезбедат 12,5-14,5 см2 по птица. Возрасните потполошки ќе бидат успешно произведени во системот за подно одгледување, доколку имаат простор од 130 см2 по птица. Доколку се изградени и ослободени, пожелно е да се обезбедат минимум 1м2 за 5-10 птици. 

  Во заедничките боксови гнезда не се потребни во затоа што потполошките несат по простирката. Ова е причината зошто препелици повеќе се одгледуваат во кафези. За возрасни единки треба да се обезбеди простор од 1,25 до 2,5 см од хранилка. За поење, ако се користат обични поилки од 3 литри, доволно е една за 80 кокошки. За возрасни, мора да се почитува нормативот од 0,6см простор на поилката по птица. Возрасните потполошки лесно се навикнуваат на поилките. Треба да се постави една таква поилка за секои 5 птици.

  Потребни услови за одгледување јапонска препелица

  Потребната температура во првата недела од возраста треба да биде околу 35 ° C, а подоцна секоја недела се намалува за 3,5 ° C, сè додека пилињата не се оперјат целосно, што е на возраст од 3 – 4 недели. Оптималната температура за легло е од 20 до 22 °C, а кај бројлерите од 22 до 23 °C. Релативната влажност треба да биде во опсег од 60-75%. Објектите каде што се одгледуваат препелици треба да се вентилираат, но мора да се внимава да се избеге директна промаја и студ. Системот за вентилација мора да биде таков што обезбедува 4-6 м3 свеж воздух на 1 кг телесна тежина на час.

  Светлински режим

  Светлинскиот режим е исто така неопходен за успех во размножувањето и треба да се прилагоди на возраста на птиците.
  Во зависност од обемот на производство, постојат три основни системи за сместување на препелици:

  • авијарен
  • поден
  • кафезен

  Авијарниот систем обично се користи за одгледување и чување на егзотични препелици, или на отворено или во затворен простор. Подни системи се користат за мали и средни фарми. Комерцијалните фарми каде што интензивно се чуваат птици, користат само кафезни системи, сами или во комбинација со подни системи.

  Користење на месо и јајца од јапонска препелица

  Месото од препелица е природна диетална храна. Им помага на луѓето и децата, на болни и здрави, на луѓе кои имаат проблеми со варењето на храната. Докажано е дека им помага на луѓето кои имале различни операции, кои се исцрпени и истоштени. Ги освежува, охрабрува и им дава моќ на тие луѓе.

  Јајцата од јапонска препелица се чуваат во фрижидер на температура до 5 ° C до 30 дена. Законодавството бара редовна анализа на здравјето на јајцата, сепак, оние јајца кои имаат очигледна штета на лушпата (од која било причина) не се погодни за конзумирање, без оглед на нивната возраст.

  Што содржи јајце од препелица?

  Јајцата се многу богати со разни витамини и минерали. Јајцата од јапонски плаша го содржат целиот спектар на витамини А1, Б1, Б2, Б6, Б12, потоа содржат калциум, фосфор, железо, лизин, цистин, метионин, а имаат и аспарагонски киселини. Нормално, сите елементи во јајцата се застапени во милиграми, но сосема доволно за зајакнување, освежување, зајакнување и регенерација на човековото тело. Важно е да се знае дека само оплодените јајца се навистина лековити.

  Многу болести можат успешно да се лекуваат со помош на овие јајца (нормално по консултација со лекар). Јајцето од јапонска препелица е лек на иднината.

  Првенствено, хемискиот состав: во споредба со кокошките, јајцата од јапонски препелици имаат пет пати повеќе фосфор, седум пати повеќе железо и десет пати повеќе разни витамини. Тоа е вистинска мала енергетска бомба, а сепак, едно јајце содржи само 15 калории.

  Содржина на едно јајце:

  74,6% вода
  13,1% протеин
  11,2% маснотии
  1,1% минерали и други ензими

  Минерали:

  3,2 mg железо
  2,2 mg фосфор
  0,5 mg калциум

  Витамини:

  300 IE витамин А
  0,1 mg витамин Б1
  0,8 mg витамин Б2

  Кој треба да конзумира јајца од јапонска препелица?

  Веќе беше кажано дека јајцата од препелица имаат позитивен ефект врз крвта и крвотокот, срцето, црниот дроб, бубрезите, стомакот и мозокот, па затоа се наменети за оние кои имаат проблеми со овие органи, дури и во случај на најсериозни болести, и може да се користат превентивно. Сепак, издвоени се некои групи за кои терапијата е најпосакувана:

  • деца во развој
  • стари лица
  • болни и закрепнати лица
  • лица со специјална диета
  • спортисти и физички работници

  Во првата година од третманот, се препорачува да се земат јајца од јапонска препелица во два курса, со пауза од 3 месеци. Во секој случај, пред да започнете со третман со јајца, потребно е да се консултирате со лекар. Сумирано на едно место, болестите што можат да се третираат, како и бројот на свежи јајца потребни за еден курс е како што следува:

  Вид на болест: Вкупен број на јајца:
  Регулирање на крвната слика – 60
  Мигрена – 240
  Напнатост, невроза – 60
  Туберкулоза – 240
  Регулација на варењето на – 120
  Анемија – 240
  Чиреви во желудникот – 120
  Срцеви проблеми – 240
  Црн дроб – 180
  Нервно нарушување – 240
  Тем на Пролепсавање – 180
  Постоперативна – 240
  Отстранување на холестерол – 240
  Бронхитис – 240
  регулирање на шеќер – 240
  Тешка форма на астма – 1080
  Артериосклероза – 240
  Превентивен третман – 1-2 на ден

  За овие болести, јајцата се земаат сурови.

  Првите три дена се земаат три јајца, а подоцна 5 јајца, што значи дека курс од 120 парчиња трае 26 дена, а курс од 240 парчиња 49 дена.

  agrounik

  Дајте им на децата под 10 години 4 јајца на ден, деца под 5 години 3 јајца, деца под 3 години, 2 јајца на ден.

  Јајцата се конзумираат одеднаш, наутро на празен стомак

  Потребно е да потрае најмалку половина час за да се земе некоја друга храна. Јајцата може да се користат за подготовка на еден вид коктел за да им се олесни употребата на пациентите. Може да се земат незасладени или засладени со шеќер или мед. Може да се разматат за да направат пена (рачно или со миксер). Ако сакате, во јајцето може да се додаде сок од цреша, кора од лимон, рендано јаболко, ванила, цимет, мелено кафе, какао и сл. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Кога ги подготвувате, важно е да бидат сирови и да ги користите и жолчки и белките.


  Пациентите кои страдаат од дијабетес, се разбира, мора да избегнуваат засладување. Пациентите кои имаат чувствителна жолчка треба да започнат со едно јајце на ден, а потоа постепено да се зголемуваат на 4 јајца и со тоа да го завршат курсот. Ова нема да има последици врз исходот од третманот, единствено што лекувањето ќе трае подолго. Ако жолчката не дозволува употреба на јајца, откажете се.

  Два месеци по завршувањето на третманот, доколку е потребно, може да се повтори на ист начин и се препорачува, барем во првите две години, да одвоите два третмани, под услов да не поминат повеќе од шест месеци помеѓу првиот и вториот.

  Јајцата може да се користат и доколку се земаат други лекови, освен во случај ако лековите се користат со употреба на протеини (месо, млеко, јајца).

   Со сигурност е познато дека само оплодените јајца се лековити. Мора да ги имате сите гаранции од вашиот одгледувач дека јајцата се свежи и дека се почитуваат највисоките стандарди за квалитет за производство на јајца од препелица.

  ЗАБЕЛЕШКА: Јајцата од јапонска препелица не се чудесен лек што ја лекува секоја болест, но сосема е сигурно дека земањето јајца нема да му наштети на организмот, напротив, тоа може само да му помогне.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img