Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро советиЛетна сеидба на зеленчук што има кратка вегетација

  Летна сеидба на зеленчук што има кратка вегетација

  petel baner

  Во периодот на доцна есен и зима, свежиот зеленчук на трпезата е вистински благодет. За да уживаме во здрав зеленчук, тогаш мора да го посееме во втората половина на календарската година. Тоа е летната сеидба на зеленчук.

  Ограничувачки фактор на ова производство е вода, затоа е неопходно да се обезбеди редовно наводнување на земјоделските култури.

  Растенија што можеме да ги посееме за есенска берба се оние кои имаат кратка вегетација: зелка, зелена салата, моркови, ротквица, репа, цвекло, ниско гравче, краставици, тиквички, цвекло, праз, спанаќ, келераба, рукола и др.

  Летна сеидба на зеленчук

  Постојат и готови садници за продажба, додека дел од лозарите произведуваат садници за свои потреби.

  Моркови

  Нормите за наводнување зависат од временските услови и карактеристиките на почвата.

  Во првиот период на раст, морковите апсорбираат помалку хранливи материи. Два месеци по сеидбата, апсорпцијата станува поинтензивна, а потоа треба да се обрне внимание на ѓубрењето. Вршете редовно плевење и заштита по потреба.

  сеидба на зеленчук
  Моркови

  Морковите што се сеат во текот на летните месеци пристигнуваат за берба кон крајот на октомври и почетокот на ноември. За време на летната сеидба, обезбедуваме континуирано снабдување на пазарот со свеж морков.

  Спанаќ

  Спанаќот може успешно да се одгледува во овој период, но тој е многу чувствителен на недостаток на вода и треба да се одгледува само доколку можете да обезбедите редовно наводнување.

  Сеењето се врши на крајот на јули и во текот на август, а зимската сеидба на спанаќ се прави во септември.

  Спанаќ

  Земјиштето треба да биде добро подготвено. Семето се сее на длабочина од 2,5-4 см. Проредот на редот е 15-30 см, а меѓуредот е 3-7 см. Просторот меѓу редовите зависи од асортиманот, квалитетот на земјиштето и агротехничките мерки.

  Во градините, на помали површини, спанаќот се бере сукцесивно, се собираат индивидуални листови. Цели растенија се собираат кога имаат пет до шест поголеми листови.

  Зелка

  Во овој период се садат садници и потребно е да се обезбеди добро наводнување, што ќе обезбеди прием на расадот и добар развој на растенијата. Садници од доцната зелка треба да бидат добро развиени со четири до шест листови.

  Зелка

  Засадете ја зелката по растојание од редот од 50-70 см, а меѓу редовите 40-60 см.

  Сите зелки треба да бидат добро наводнети и заштитени од штетници.

  Цвекло и ротквица

  Цвеклото и ротквицата се растенија со кратка вегетација и можат да се одгледуваат како споредни култури.

  сеидба на зеленчук
  Цвекло

  Длабочината на сеидбата на семето е 2-3 см. Просторот на редот за цвекло и ротквица е 30-40 см, а меѓуредот е околу 10 см. Ротквиците бараат помалку растојание меѓу редовите и проред. Сеењето може да се направи неколку пати, за да се обезбеди долга жетва.

  Agrobot
  Ротквица

  Праз

  Садници од праз треба да имаат четири до шест добро развиени листови за време на садењето. Просторот на редот е 25-50 см, а меѓуредот е 10-15 см. Во градините, растојанието помеѓу растенијата може да биде помало од 25 × 10 см.

  сеидба на зеленчук
  Праз

  Празот има изразена потреба за вода, особено веднаш по садењето. Културата треба редовно да се копа и оплодува. Пристигнува за употреба во текот на есента.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Салата

  Марулата е растение со кратка вегетација. Треба да се изберат сорти наменети за доцно производство.

  Зелена салата

  За нејзиниот раст и развој зелената салата бара доволно влага. На високи температури, над 20 ºC, се формира помала глава и побрзо е цветањето. Може да се сее директно на отворено или може да се произведат садници од зелена салата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img