Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Friday, July 19, 2024

More
  домаАгро советиДезинфекција, дезинсекција и дератизација во свињарството

  Дезинфекција, дезинсекција и дератизација во свињарството

  petel baner

  Покрај бројните хигиенски и здравствени мерки, дезинфекција, дезинсекција и дератизација имаат посебно значење во одржувањето на хигиената во животната средина на свињите. Ова се мерки што ги спречуваат и уништуваат причините за многу болести пред, за време и по појавата на болеста.

  Дезинфекција

  Тоа е постапка со која се уништуваат причинителите на болести кај животните и човекот, како и причините за расипување на добиточната храна. 

  Заштитна дезинфекција е постапка што ги уништува патогените микроорганизми што се наоѓаат во воздухот и на разни предмети. Во производствените капацитети, таа се изведува редовно како последна фаза во спроведувањето на хигиенските процедури.

  Тековна дезинфекција се спроведува по потреба за да се спречи ширењето на инфекциите.

  Завршната фаза се изведува по престанокот на болеста и елиминацијата на изворот на инфекција.

  agrounik

  Според методот на извршување, може да биде механичка, физичка и хемиска. Ние механички отстрануваме 60% од присутните патогени. Потоа правиме санитарно чистење – миење со средства за дезинфекција (многу средства за дезинфекција може да се најдат на пазарот).

  Дезинсекција

  Бројни видови инсекти напаѓаат животни и пренесуваат патогени или го намалуваат производниот капацитет. Еден од најчестите инсекти е домашната мува, која не боцка или цица крв, но се смета за голем преносител на болести. Друг инсект е шталска мува, која е слична на домашната, но ги напаѓа материите од растително потекло што се распаѓаат на храната на животните.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Уништувањето на инсектите се врши секојдневно со механички, физички и хемиски средства. Механички со употреба на лепливи ленти и обложување на прозорци и врати со заштитни средства. Физички со миење со топла вода под притисок и хемиски примена на разни хемиски препарати (има повеќе на пазарот, малатион, ектоцид). Животните се изнесуваат од објектот за време на дезинсекцијата.

  Дезинфекција, дезинсекција и дератизација

  Дератизација

  Дератизација е уништување на глувци и стаорци и се изведува со механички и хемиски средства. Механичките средства се стапици ако има мал број глодари. Хемиска дератизација се изведува со средства за уништивање на глодари. Бавни (кумулативни) отрови се користат во објектите. Ефектот на овие отрови не се забележува веднаш, туку за 15 дена. Глодарите најпрво бавно се движат во скривалиштата и умираат таму. Пожелно е веднаш да се отстранат мртвите штетници.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img