Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Thursday, October 10, 2024

More
    домаАгро ВестиКали Маси - кокошка со црни пердуви, црно месо и црни јајца

    Кали Маси – кокошка со црни пердуви, црно месо и црни јајца

    petel baner

    Кали Маси – Специфичноста на оваа живина е тоа што има изразени црни перја. Таа е навикната на екстремна топлина. Но, во нејзиното месо и јајца, многу научници гледаат спас од болести, особено висок холестерол во крвта.

    agrounik

    Кали Маси потекнува од индиската провинција Мадија Прадеш, која уште се нарекува и „срцето на Индија“. Специфичноста на оваа живина е тоа што има изразени црни перја. Она што е навистина интересно е дека кожата под пердувите е целосно темна, дури и црна. Она што ги заинтересирало агрономите и земјоделците за овој вид кокошка, што Европа и Соединетите држави штотуку го откриваат, се лековитите својства на јајцата и месото. Многу вкусно и богато со минерали и протеини со многу мала содржина на маснотии. Погоден за луѓе кои се склони кон висок холестерол и шеќер.

    Otkup na kompiri

    Во услови на општа сиромаштија и топла и сурова клима во централна Индија, месото од оваа кокошка првенствено се користи за подобрување на имунитетот. Ова ги намалува симптомите на многу хронични заболувања, срцеви проблеми, стерилитет. Овој вид стана познат затоа што племињата во оваа централна индиска држава пиеле крв од ова пиле, со цел да ги ублажат болките на многу ментални и хронични болести.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Хранливоста на оваа живина

    Се верува дека месото содржи од 18 до 20, дури 25% протеини и само помеѓу околу 1,05% холестерол. Кај белите кокошки, нивото на холестерол е од 13 до 25%. Месото и јајцата содржат 18 видови аминокиселини кои се добредојдени за нашето тело, но исто така и витамини Б1, Б2, Б6, Б12, витамин Е, ниацин, калциум, фосфор, железо и други минерали, поради што неговото месо првенствено се смета за лековито .

    Кали Маси

    Месото од ова пиле е меко, фино во текстура и има добар вкус. Самиот вид лесно се одгледува во области со големи температурни разлики. Но, таа мора да биде претпазлива, имајќи предвид дека е навикната на екстремни температури, лоша исхрана. Сепак, тоа не е гаранција дека ќе преживее во некои други постудени делови на светот, со оглед на специфичноста на климата и климата од каде потекнува.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img