Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Tuesday, February 27, 2024

More
  домаАгро советиГрижа за посевите од зелка

  Грижа за посевите од зелка

  Agrobot

  Грижата за посевите од зелка вклучува окопување, ѓубрење, редовно наводнување и заштита од болести и штетници.

  Обработка на земјиштето

  Обработката на земјиштето под посевот се врши рачно (окопување) или со машинско. Првото окопување се прави неколку дена по пресадувањето. Мора да се земе предвид дека кореновиот систем на растенијата се наоѓа плитко за прв пат по пресадувањето, па копањето не треба да биде премногу длабоко. За време на второто окопување, растенијата се малку покриени. Копањето се врши по секое наводнување (или дожд) и овозможува аерација на почвата и контрола на плевелите.

  petel baner

  Прихранување

  Прихранувањето на посевите од зелка се врши двапати. Првото се прави кратко време по пресадувањето, а второто пред почетокот на формирањето на главите. За првото прихранување се користат 100-150 кг азотни ѓубрива, 100 кг супер фосфат и 50 кг калиум сол на ха, а за второто 150 кг азотни ѓубрива и 100 кг калиумови соли. Во првото прихранување, ѓубривото се нанесува поблиску до растението, а во второто помеѓу редовите. Најдобро е да се наѓубри непосредно пред наводнување.

  посевите од зелка

  Наводнување на зелка

  Одржувањето на нормален режим на вода во почвата има клучно влијание врз приносот и квалитетот на главата на зелката. Роковите за наводнување и количината на вода зависат од временските услови, видот на почвата и агротехничките мерки. Колку е постудено и влажно времето, толку поголеми се интервалите помеѓу наводнување.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Најкритичен период во однос на потребите за влага е веднаш по пресадувањето, како и во времето на формирање на главата. Зелката се наводнува со натопување или прскање. Нормата за наводнување се движи од 380 до 450 м³ / ха, а за прскање 200-250 м³ / ха.

  Првото наводнување се изведува веднаш по пресадувањето, а второто неколку дена подоцна. Во просек, при одгледување на рана зелка на лесни почви, се наводнува 4-6 пати, а на потешки почви се доволни 3-4 наводнувања. Во доцните култури на лесни почви 6-8 пати, на потешки 5-7 пати.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img