Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, December 2, 2023

More
  домаАгро советиКако да добиете добри корнишони

  Како да добиете добри корнишони

  Agrobot

  Летното производство на корнишони е невозможно без наводнување. За корнишон, по отстранувањето на претходната култура, обработката се врши на длабочина до 25 см со примена на минерални ѓубрива. Корнишони на отворено поле треба да се наѓубрат со 80-100 кг / ха азот, 80 кг фосфор во форма на P2O5 и 100-120 кг / ха калиум во форма на K2O.

  petel baner

  Приносот на корнишон произведен од садници во готовиот супстрат е зголемен во споредба со производството со директна сеидба за 40%. Многу е чувствителен на какво било оштетување на коренскиот систем, што значи дека се произведува во коцки со хранливи материи. Производството на краставици од садници дава порана жетва за 2-3 недели во врска со директното сеење.

  Производството на расад треба да започне околу еден месец пред пресадување и садниците треба да имаат 4-5 трајни листови. Многу е важно садниците да не остарат (за да не се задржуваат во леите), бидејќи таквите растенија потешко се обновуваат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Потреба од ѓубрива

  При наѓубрување на корнишони, потребно е да се земе предвид формата на одредени хранливи материи во ѓубривата. Калиумот треба да се дава во форма на калиум сулфат. Калиум хлорид (KCL) треба да се избегнува бидејќи корнишонот е чувствителен на Cl јони во растворот на почвата. Тогаш е многу важно во каква форма е азотот. Треба да се обезбеди исхрана со азот така што азотот во амид или (NH4) форма ќе биде 25-50%, додека азотот (NO3) ќе биде 50-75%. Овој начин на исхрана со азот обезбедува порано формирање и поголем број женски цветови, а со тоа и поголем принос. 

  корнишони

  Грижата за корнишоните се состои од редовно окопување, наводнување, ѓубрење и заштита од болести и штетници.
  Корнишони произведени на шпалир има голем број предности: Подобра вентилација (намален број на болести и штетници), полесно одржување и берење, почисто овошје.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img