Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

17.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
    домаАгро советиЗабавување на зреењето на грозјето за подобро вино?

    Забавување на зреењето на грозјето за подобро вино?

    petel baner

    Како што зрее грозјето, шеќерите и аромите се акумулираат во зрната. Но, под влијание на топлински или воден стрес, плодовите даваат помалку пожелно, матно вино со повеќе алкохол и лош вкус. Забавувањето на зреењето на грозјето го подобрува квалитетот на идното вино.

    Винското грозје е особено чувствително кога станува збор за околината во која растат винова лоза. Таквите високи температури и суша доведуваат до порано зреење на зрната, а подоцна и матно вино. Сето ова ќе се интензивира поради климатските промени на кои сме сведоци и ова лето. 

    Забавување на зреењето на грозјето

    За да се забави созревањето и со тоа да се зголеми нивото на соединенија поврзани со карактеристичните цветни и овошни ноти на вино, американските научници се обидоа да обезбедат оптимални услови за одгледување на сортата Каберне Совињон и ја објавија нивната работа во ACS Journal of Agriculture and Food Chemistry. 

    Весникот посочува дека додека грозјето созрева и ја менува бојата од светло зелена во темно црвена. Шеќерите и аромите се акумулираат во зрната. Но, под влијание на топлински или воден стрес, плодовите даваат помалку пожелно, матно вино со повеќе алкохол и лош вкус. 

    За да се избегнат овие негативни ефекти од климатските промени врз квалитетот на виното, тие тестираа различни методи на одгледување. Претходните истражувања покажаа дека намалувањето на приносот на лозата може да го забрза зреењето на овошјето. Додека пак поинтензивното наводнување подоцна во текот на сезоната на растење може да го одложи. Кристофер Форд и неговите колеги сакаа да го испитаат влијанието на овие техники врз хемиските компоненти што придонесуваат за квалитетот на грозјето.

    Agrobot
    зреењето на грозјето

    Тестови за поткрепување на оваа теорија

    Сортата Каберне Совињон се одгледувала во комерцијално лозје во долината Сан Хоакин во Калифорнија. Во едниот дел отстранија дел од гроздовите, во другиот повеќе наводнуваа во подоцнежната вегетациска сезона. Во третиот ги правеа и двете, во четвртиот ништо од наведеното, а во петтиот дел од лозјата ги собираа гроздовите за време на периодот на зреење.

    Лозата со најмалку гроздови ги даваше плодовите со најбрзо зголемување на содржината на шеќер и беа најзрели. Сепак, растенијата кои беа проредени и повеќе напојувани имаа најбавна стапка на акумулација на шеќер. 

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Истражувачите откриле дека забавувањето на зреењето на грозјето ги намалува хемиските соединенија поврзани со нотите на зелените и растителните вина и ги зголемува оние поврзани со пријатни цветни и овошни овошја. 

    Така, долгото време на одгледување го подобри квалитетот на грозјето за производство на вино. Но, како што истакнуваат научниците, овие стратегии за адаптација треба да се следат неколку години пред да се направат промени во сегашната пракса.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img