Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

More
  домаАгро ВестиЕУ акционен план за органско производство до 2030 година

  ЕУ акционен план за органско производство до 2030 година

  Европската комисија усвои акционен план за развој на органско производство. Неговата цел е органското производство да достигне 25% од обработливото земјиште во ЕУ до 2030 година.

  Овој документ исто така опфаќа зголемување на учеството на органски риболов.

  Овој акционен план идентификува 23 акции насочени кон подобрување и зголемување на потрошувачката на органски производи. Потоа, зголемување на нивното производство и обезбедување одржливост на секторот.

  Во образложението се наведува дека органскиот сектор има бројни придобивки. На површините во овој систем на размножување, биодиверзитетот е поголем за 30%, животните уживаат повисок степен на благосостојба и се користи помалку лекови за нивна грижа. Земјоделците во органското производство заработуваат повеќе, а клиентите точно знаат каков квалитет на производ добиваат.

  Европската комисија ги повикува земјите-членки да развијат национални акциони планови за развој на органско производство. Во моментов има големи разлики во обемот на ова производство меѓу членките. Додека некои имаат само 0,5 проценти од површината во органскиот систем, други веќе ја надминаа поставената цел од 25 проценти.

  акционен план

  Во моментов, ЕУ има 8,5 проценти од површината под органско производство. Според досегашниот раст, во 2030 година, би можело да биде помеѓу 15 и 18 проценти под органски култури. Акциониот план има за задача да поттикне побрз развој на секторот, така што до 2030 година, дури една четвртина од вкупната површина ќе биде во системот за органско одгледување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...