Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

6.8 C
Skopje
Thursday, December 1, 2022

More
    домаАгро советиЗдравствени придобивки од козјото месо

    Здравствени придобивки од козјото месо

    Поради карактеристичниот вкус и посакуваниот хемиски состав, козјото месо се повеќе се консумира. Кои се здравствените придобивки од козјото месо?

    Козјото месо го конзумираат околу 70% од луѓето во светот, пред се во арапските земји кои не консумираат свинско месо. Тој е главен извор на протеини, додека во западниот свет козјото месо е претставено како поздрава алтернатива на говедското месо. 

    Денес за конзумирање на козјо месо се користат различни раси, главно хибриди на домашни кози и благородни раси. Гурманите одамна особено го ценат козјото или јарешкото месо на возраст од три недели до шест месеци, со вкупна тежина од четири до дванаесет килограми. Има светло розова боја и делумно покриено со масно ткиво, додека месото на постарите кози е потемно розево или светло црвено со повеќе маснотии и различен вкус.

    Конзумирањето на козјо месо позитивно влијае на организмот на следниве начини:

    1. Го намалува ризикот од васкуларно воспаление

    2. Го стабилизира срцето

    3. Содржи масни киселини кои спречуваат појава на малигни заболувања

    4. Релативно висока содржина на протеини

    5. Помага во согорувањето на мастите

    7. Спречува анемија

    8. Го стимулира производството на хемоглобин

    9. Ја стимулира циркулацијата

    10. Го ублажува стресот

    11. Спречува депресија

    12. Содржи омега 3 масни киселини

    13. Го балансира нивото на холестерол

    14. Добро за развој на коските

    16. Го зајакнува имунитетот

    17. Го подобрува метаболизмот

    18. Го регулира нивото на шеќер

    Негативни страни:

    – Козјото месо може да предизвика проблеми во дигестивниот систем. Затоа е важно да научите како правилно да го користите.

    – Иако козјото месо е релативно добро за срцето, оние кои веќе имаат проблем со срцето треба целосно да го избегнуваат козјото месо.

    Подготовка на козјо месо

    Козјото месо има вкус сличен на говедско, само малку посладок. Подготовката на овој вид месо е предизвик поради неговата мала содржина на масти.

    Треба да се готви долго на тивок оган за да не се исуши и да не стане тврдо. Најдобар начин за подготовка на месото е да го печете во рерна. Пред-маринирањето дефинитивно ќе помогне да се одржи месото сочно и нежно.

    Иако можеби не е толку популарно како говедско, пилешко или јагнешко месо, козјотосе далеку поздраво.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро советихраната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img