Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

31.8 C
Skopje
Wednesday, June 29, 2022

More
    домаАгро ЗабаваТрикови за да го пронајдете вашето омилено вино

    Трикови за да го пронајдете вашето омилено вино

    Се вели дека виното не се пие, туку се ужива, па затоа постојат некои правила како да извлечете максимум од овој пијалок. Правилата вклучуваат соодветна чаша, начинот на вртење на виното во чашата и слично. Научете подолу како да ги изострите вашите сетила за целосно да уживате во вашето омилено вино.

    Ако користите неколку различни вина за споредба за време на дегустацијата, користете различни чаши или задолжително исплакнете ја чашата со вода кога се префрлате од едно во друго вино. Треба да знаете дека некои од факторите кои можат да влијаат на вашиот нос и непце да не го доживее виното онака како што треба: разни мириси од готвењето, парфеми, лосиони за после бричење, мирис на тутун, паста за заби, гума за џвакање, чоколадо итн. или дури и ако пробате вино на отворено.

    За да ги коментирате и оценувате вината, треба да ги „наштимате“ вашите сетила. Овој процес е важен како за почетниците во светот на виното, така и за професионалците кои одвреме-навреме треба да ја проверуваат состојбата на сопствените рецептори. Така ќе ви биде полесно да разберете што навистина ви се допаѓа кај виното како и кое е вашето омилено вино.

    Изостри ги сетилата

    Потребни ви се следниве работи: суво црвено вино, четири исти чаши за вино, плус уште една контролна во која ќе има чисто вино, потоа кесичка црн чај, половина лимон, лажичка шеќер, малку вотка. Се разбира, подгответе и хартија и молив за да ги забележите вашите набљудувања.

    Истурете еднаква количина вино во сите четири чаши, а потоа на секоја додадете по еден од подготвените „елементи“. Овие елементи беа избрани за да се испитаат реакциите на луѓето на: танини, киселини, шеќер и алкохол.

    Танини

    Почекајте кесичката чај да се раствори во виното десет минути, па извадете ја. Пробајте го првото контролно вино без ништо во него, добро провртете го во устата, запомнете како се чувствувате. Потоа без мирис, пробајте вино со чај. Ќе забележите две промени кои се директно поврзани со танините. Горчината неверојатно се зголеми, но и виното стана нешто посуво. Јазикот е рапав, а ова чувство на брусење е важен атрибут на танините. Силните танински вина ќе го обезбедат тоа чувство, но нема да има изразена горчина како кај виното со чај. Доколку сето ова не ви пречи многу, можно е да не сте претерано чувствителни на овој тип на сензација и најверојатно да сте љубител на јужните вина со голем обем.

    Во спротивно, постои можност да сте таканаречен „суперсензор“ и најмногу да ви се допаѓаат слатки или бели вина.

    Киселини

    Исцедете половина лимон во виното. Прво пробајте го контролното вино, а потоа малку киселото. Дали новиот вкус ви се чини дека виното сега е полесно или пополно? Дали виното е навистина повеќе или помалку горко сега?

    Во овој случај ќе забележите најмалку три важни промени: виното станало посветло, поретко, секрецијата на плунка зголемена и устата ви се намалува и природните горчливи ароми се поизразени. Како да се засилиле танините, па дури и некои посебни ноти поврзани со терцијарните ароми и финишот.

    Шеќер и сладост

    Секако, прво пробајте го контролното, а потоа и она во кое сте го измешале шеќерот. Како шеќерот во виното влијае на овошните ароми? Како се чувствувате за виното на самиот врв на јазикот и како се чувствувате кога голтате вино?

    Во помала мера, шеќерот влијае на виното да го паметите како слатко, но всушност многу повеќе ги нагласува овошните ароми на виното и додава мрсни ноти на финишот, кој на тој начин се памети уште подолго време. Слаткоста е она што практично прво се чувствува бидејќи доаѓа на врвот на јазикот. Слаткоста се чувствува и на крајот бидејќи останува како таа мрсна трага на дното на јазикот.

    Алкохол

    Откако ќе го пробате контролниот примерок, земете малку од оној со додадена вотка чија арома не влијае во поголема мера на самото вино. Дали виното изгледа потенко или пополно? Што им прави алкохолот на ароматиката и каде се чувствува? Што прават завршните работи?

    Вотката ќе го зачини виното, но тоа не треба да го испратите, напротив. Почувствувајте што се случува во течноста на јазикот и кога го голтате виното. Ќе забележите дека зачинетите ароми во виното се драстично засилени како и благото пецкање на јазикот. Тоа ќе придонесе за чувството дека виното добило во обем, цврстина, а при голтање чувството малку ќе се пренесе на малку подолг финиш и ќе се остави впечаток дека виното има одредена топлина.

    омилено вино

    Непишани правила за дегустација на вино

    Гледање – ако виното се гледа на бела хартија или некоја друга светла позадина, бојата на виното може да укаже на сортата, потеклото и староста на грозјето.

    Нишање – кога виното се врти во чаша, тоа дише и ги ослободува своите ароми, а начинот на кој се стиска низ ѕидовите на чашата зборува за содржината на алкохол и староста на виното.

    Голтање – кога ќе се испие голема голтка вино се јавува чувство во устата и јазикот. Така се анализира виното и се препознава вкусот и текстурата.

    Внимавајте на бистрината на виното

    Доброто вино не смее да биде заматено. Мора да биде чисто. Вообичаено е црвените вина понекогаш да изгледаат „валкано“ поради насобраното средство за боење, тартаратна сол и танини, но тоа не значи дека виното е во лоша состојба. Во белите вина понекогаш може да се видат безопасни проѕирни кристали или мали меурчиња на дното на чашата.

    Уживајте во мирисот

    Виното е најпознато по својата арома. Многу повеќе од гледање или пиење, но потребно е многу искуство. Одредување на аромата, изворот на аромата, препознавање на типичната арома на млади и постари вина, интензитетот на аромата се само дел од факторите кои вистинските познавачи знаат да ги препознаат.

    Пробајте го виното

    Една голтка вино помага само да се утврдат веќе стекнатите впечатоци. Конечно, направете белешки и сами оценете ги вината. На тој начин, најверојатно, брзо ќе го најдете вашето омилено вино.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img