Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро ЗабаваБанкнота од 2000 денари

  Банкнота од 2000 денари

  petel baner

  Банкнотата од 2000 денари е според цртеж на Олга Бенсон-руска сликарка-автор на дизајн Ласко Џуровски

  Предна страна на банкнотата од 2000 денари со носечки мотив на идејното, ликовно-графичкото решение претстава на Македонска невестинска носија од Кривогаштани 1930г. од прилепско поле како впечатлива рефлексија на богатството на фолклорната ризница на Република Македонија.

  Банкнота од 2000 денари

  На истата страна во централното лево поле е претставен приврзок во форма на афионова чашка којшто е откриен во Сува Река, Гевгелија и претставува артефакт датиран во VII век пр.н.

  Agrobot

  Носечки мотив на задната страна на идејното и ликовно-графичкото решение на банкнотата од 2000 денари e декорацијата на внатрешната страна на позлатен сад, којшто потекнува од XVI век и во чиешто централно поле се прикажани два афронтирани пауна (рајски птици) покрај “изворот на животот” обиколени со раскошна флорална декорација.

  Олга Бенсон ,престојувајќи во Македонија и на Балканот како етнолог таа не задолжи да ја паметиме како кој странец со својата работа и претставени македонски етно цртежи, народни носии, архитектурата и старите занаети на хартија во монографијата „Олга Бенсон -соништа за минатото и традицијата од Македонија,, ни ги покажа убавините и богатството на културата што ја имаме во Македонија.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Банкнота од 2000 денари

  Во библиотеката на Музејот на Македонија и денес се чуваат македонските народни носии направени според нејзините цртежи, каталог кој првпат бил отпечатен во 1963 г. во рамките на изложбите„Цртежи од етнолошката документација на Македонија“.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img