Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

29.8 C
Skopje
Wednesday, July 24, 2024

More
  домаМеханизацијаПравилно прилагодена сеалка клуч за успешна сеидба

  Правилно прилагодена сеалка клуч за успешна сеидба

  petel baner

  Иако многу постарите сеалки се без систем за контрола на сеидбата, пожелно е да се инсталираат, за што не се потребни значителни средства. Правилно прилагодена сеалка клуч за успешна сеидба.

  Последните денови од март им дадоа оптимизам на земјоделците да почнат со сеидбата. Но, првите денови од април донесоа неочекувано заладување. Температурата падна и под нулата на повеќе места. Со појава на снег, па почетокот на сеидбата беше одложен за неколку дена. Ова не треба да ја наруши сеидбата и, според сите сметки, ќе се направи во оптимални рокови. Без разлика на датумот, пред излегување на парцелата задолжително е уште еднаш да се прегледа сеалката и да се утврди дали се е правилно наместена и дали се е во добра состојба.

  Како да знаеме каков тип на сеалка ни е потребен?

  Кога станува збор за поставување семенска дупчалка за коренови култури, тешко е да се зборува општо. На терен се користат различни типови на овие машини. Но, без разлика дали се работи за машина за сеење со прекумерен или подпритисок, треба да се внимава на истите работи.

  Првиот чекор во проверката е кардановата осовина. Се проверува абењето на карданските споеви, како и телескопската цевка, односно дали се извиткала. Ако сè е во ред, треба да се подмачка. Потребно е внимателно да се проверат системот за монтирање, гредите, узенгиите или завртките на држачите на пресеците, паралелограмите, за да не се појават пукнатини.


  Вентилаторот исто така треба да биде исправен за да се постигне соодветен притисок во системот. Затоа е задолжително да се проверува, како и цревата, кои мора да бидат без механички оштетувања и добро да се запечатуваат на спојниците. Пожелна е и можноста за отчитување на притисокот во системот преку манометар, но повеќето постари сеалки го немаат овој уред.

  Проверка на сеалката

  За да се одржи потребниот воздушен притисок, потребно е машината за сеење да има добро запечатување за да се обезбеди семенските дупчалки со „вакуум“ да обезбедат семето добро да се „залепи“ на плочата за сеење, а со тоа и заптивните прстени мора да биде во одговарачка состојба.  

  Пневматици

  Бидејќи погонот на овие сеалки е обезбеден преку погонската осовина, тркалата треба да имаат ист дијаметар како и притисок во гумите. Ако пневматиците се во ред, проверете ги запчаниците и синџирите, како и подмачкувањето. Се подмачкува со спреј за ланец, а никако со маст. Во тој случај ефектот е спротивен од очекуваниот поради собирање прашина. 

  Подмачкување

  По подмачкувањето, заштитните капаци се враќаат на сите предвидени места. Ова не е само за заштита на операторот туку и за заштита од нечистотија. Во зависност од видот на растението што треба да се сее, се избира и чинијта за семе. На терен, често, особено на помали имоти, може да се забележи дека, без разлика на видот на растенијата, се сее на исто растојание меѓу редовите. Тоа е затоа што не постои можност за промена на растојанието помеѓу машините за сеење или поради недостаток на време, сеидбата да се изврши во соодветно време. Со оглед на тоа што има уште многу постари типови на семиња со целосно механичка распределба на семето, експертите советуваат овој тип на машина да не се користи за сеење сончоглед, бидејќи семките се оштетуваат, па изостанува никнувањето.

  agrounik

  Максимално дозволено абење

  Отворачот на браздата треба да се тестира за абење. Максималното дозволено абење на отворачите на дискови е до 20 mm во дијаметар. Ако е поголемо, треба да се заменат со нови. Потребно е да се внимава на острината на отворачите да се постигне саканата бразда. Во случај ралникот да се истроши, може да се завари, но потребно е и острење. Потребно е да се приспособат средствата за чистење за да не ги допираат отворите за бразди и тркалата. Исто така, важно е паралелограмското поврзување да е правилно за да се постигне саканата подеднаква длабочина на сеење.

  Проверка

  Проверката на машината за сеење се врши со полнење на резервоарите за семе, се покренува тракторот, подигање на сеалката и активирање на приклучното вратилото на 540 вртежи во минута за да се придвижи вентилаторот. Потоа рачно се врти погонското тркало на сеалката и се следи излезот на семето. Контролата на сеидбата е од големо значење. Иако многу постари сеачи се без овој тип на контрола, пожелно е да се инсталираат бидејќи не бараат значителни средства. Откако ќе се направат проверките и прилагодувањата, може да започне сеидбата. По неколку метри тракторот треба да се запре и рачно да се провери длабочината на сеидбата и распоредот на семето во редот, без разлика на електронската контрола на сеидбата. Се откопува почвата и се наоѓа семето, а потоа се мерат растојанијата меѓу семките, како и нивната длабочина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk


  Нормата за сеење, односно склопот по единица површина треба да биде во согласност со теренот, односно условите. Доколку се користат биостимулатори за раст, се препорачува да се нанесат на семето три до четири дена пред сеидбата.

  За успешна сеидба, како и за цела механизација потребна за успешна работа на Вашите имоти посетете ја и страната на Хемометал.

  За повеќе слични корисни стории посетете ја рубриката Механизација, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img