Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро советиНаводнување на капини и малини

  Наводнување на капини и малини

  petel baner

  Сè почести и продолжени суши (намалување на врнежите и влажноста на почвата), намалување на капацитетот на водните ресурси и продолжување на вегетацискиот период, зголемување на сончевото зрачење, температура и испарување, како резултат на глобалните климатски промени на Земјата, покрај влошувањето на проблемите со водата и енергијата , сериозно го загрозуваат земјоделството и неговото производство. Во такви услови наводнувањето не може да биде дополнителна мерка туку начин на производство. Во продолжение за наводнување на капини и малини.

  Годишните потреби за вода на капини и малини се 500-600 mm, а дефицитот на вода што треба да се надомести поради недостаток на врнежи е 120-150 mm (норми за наводнување).

  Малините и капините можат да ја искористат речиси целата влага што ја има во површинскиот слој на почвата и до 60 см. Потребна е соодветна количина на вода при одгледување на капини и малини во текот на целата вегетативна сезона, за да имаат силен раст и да постигнат високи приноси.

  Недостатокот на вода во периодот на развој на овошјето ќе резултира со ситни плодови. Најдобро би било водата да биде рамномерно распоредена низ вегетацијата. Количината на вода што ја бараат малините и капините за нивниот раст и развој зависи од временските услови, состојбата на растенијата и енергијата на растот. Сепак, беше откриено дека највисоките норми на влага што ги користат овие култури се 0,5-0,8 cm дневно.

  Менаџирањето со водата во голема мера зависи од видот на почвата

  Почвите се разликуваат по количината на вода што можат да ја задржат во оваа зона. На пример, добро исцедените песочни почви можат да задржат вода само 5 cm. Генерално се смета дека наводнувањето треба да започне кога ќе се искористи 50% од расположливата, достапна влажност на почвата. Со максимална проценка ваквата состојба ќе се случи за 5-10 дена во зависност од видот на почвата и врнежите.

  Созревањето на плодовите на капината и интензивниот раст на ластарите се одвива во периодот кога дневните температури се претежно високи, па за успешно одгледување, редовно и обилно плодоносење потребно е да се обезбеди изобилство на влага во почвата, особено во периодот од цветањето до доцното зреење, или од почетокот на јуни до крајот на септември.

  Нормите за наводнување по месеци се:

  – април 40-60 mm
  – мај 70-100 mm
  – јуни 90-120 mm
  – јули 110-130 mm
  – август 100-130 mm
  – септември 50-60 mm

  Само во области каде што има повеќе од 400 mm врнежи во текот на вегетацијата, капините може да се одгледуваат без наводнување, но со голем ризик. Без наводнување приносот се намалува, плодот е ситен и неквалитетен, а развојот на ластарите се забавува. Дождот во количина од 25 литри на метар квадратен го одложува полевањето за една смена.

  Начини за наводнување

  Наводнувањето може да се врши на повеќе начини, а во практиката најчесто се користат системите за наводнување со бразди, вештачки дожд и наводнување капка по капка.

  Наводнувањето со бразди е доста распространето во областите каде што има многу вода, покрај реките. Во браздите се ослободува вода, која лесно ја натопува површината околу шпалирот од капини, без да ги намокри листовите и плодовите.

  Системот за вештачки дожд се користи на поголеми површини и во организирано производство. Овој начин на наводнување е прилично неповолен бидејќи мокрењето на плодот за време на зреењето го поттикнува развојот на гниење.

  Системот „капка по капка“ е најекономичен и најпогоден начин за наводнување. Во споредба со другите методи на наводнување, овој систем ги има следните предности:

  Agrobot
  капини и малини


  – троши помалку вода – рационална потрошувачка
  – системот е пренослив – лесен за инсталирање и демонтирање
  – во зависност од надворешните услови ја одредува количината на вода која може да биде од 4, 5 до 18 литри на метар на час
  – во водата може да се додаде ѓубриво (по потреба)
  – листот и плодот не се навлажнуваат, а со тоа не се создаваат поволни услови за развој на гниење на плодовите
  – во отсуство на вода од извори. може да се испорачаат и цистерни
  – обезбедува постојана умерена влажност на почвата со униформен интензитет доколку системот е правилно калибриран, во однос на протокот во решетката.

  Бројот на полевања главно зависи од количината на врнежи во дадена област и варира од година во година.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Стратегија за наводнување со фенофаза

  Во малку посушните подрачја првото наводнување се врши во април, потоа во мај и јуни во фаза на цветање и почеток на интензивен раст на плодовите. Потоа во фаза непосредно пред зреење, а следната во средината на август, во моментот на целосно зреење на плодот. Последното, наводнување, кое поттикнува диференцијација на цветните пупки за следната година, се врши на почетокот на септември. Наводнувањето не е потребно на малку поголеми надморски височини и повлажни области во некои години. Но, и тогаш, барем две наводнувања, на почетокот и во втората половина на август, даваат многу позитивни ефекти.

  Прекумерното наводнување може да биде штетно и треба да се избегнува. Тоа може да резултира со појава на меки плодови, кои се исклучително чувствителни на допир, што го отежнува манипулирањето со нив. Исто така, прекумерното наводнување ги измива хранливите материи, особено азотот, од зоната на кореновиот систем и ја спречува аерацијата на почвата, потоа нормалниот раст на коренот, влијае на развојот на болести, гниењето на коренот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img