Комат со блитва – еве еден македонски специјалитет. Жално е тоа што се помалку домаќинките прават вакви специјалитети.
На сликата е баница со блитва и сирење.
Милутин Кајевић ни ја испрати пред некое време.
Не е комат туку е баница. И на сликава изгледаше превкусно па затоа и ја споделивме 🙂
Само Рурално.
Па еве да напишеме како се спрема за да не отиде во заборав овој рецепт.
Комат со блитва рецепт
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
700 г брашно
2 лажички сол
Вода на собна температура, по потреба додека не е тестото таман меко
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Брашното со 2 лажички сол и вода на собна температура се замесува во мазно, средно меко тесто. Се остава половина час да отстои, па се дели тестото на два дела.
Од првиот дел се прават 12 топчиња за долната кора, а од вториот дел се прават 16 топчиња за горната кора.
Топчињата се расукуваат во величина на чинија, се премачкуваат со путер и се редат едно врз друго. Последните не се мачкаат.
Од првото се развлекува кора во величина на тепсијата, се наросува со приготвената блитва. Се развлекува втората кора, се става врз наредената блитва, се сече на коцки, а врз секое парче се става по половина лажичка путер / маргарин и се става на печење.
БЛИТВАТА се мие, се вадат големите и тврди делови од листот во средината, се попарува со врела вода и се остава да отстои 10-тина минути. Потоа се процедува, се посолува и се додава масло. Убаво се промешува.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.