Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

35.8 C
Skopje
Sunday, July 21, 2024

More
  домаАгро совети4 фактори кои влијаат на квалитетот на лушпата од јајцето

  4 фактори кои влијаат на квалитетот на лушпата од јајцето

  petel baner

  Неколку фактори кои влијаат на квалитетот на лушпата од јајцето и како можат производителите да влијаат на ова.

  На квалитетот на лушпата од јајцето особено се обрнува внимание на Велигден , кога се бојадисува.

  Многу фактори влијаат на квалитетот на лушпата од јајцето кај кокошките несилки. Лушпата од јајце може да ни каже сè за исхраната, производството, условите за живеење, целокупното управување со производството. Самата лушпа е составена од органски и неоргански делови. Органскиот дел е надворешната и внатрешната мембрана. Јајцата со груба лушпа се послаби по сила од мазните.

  Помалите јајца имаат поцврста лушпа во споредба со поголемите. На почетокот на несењето јајца тие се помали и имаат поцврста лушпа. Како што јатото старее, така расте и бројот на јајца со поголема маса и послаба лушпа. Исхраната, условите на животната средина, здравствената состојба, односот на органскиот и неорганскиот дел од лушпата на јајцето, влијаат на јачината и квалитетот. Понекогаш потенката школка има посилна цврстина од подебелата, која може да биде попорозна и послаба.

  Исхрана

  Целата потреба за калциум ја обезбедува исхраната. Потребите зависат од возраста и фазата на производство. Дневната потреба за кокошка во фазата на носење е околу 4,4 – 4,5 грама. Освен за потребите за формирање на лушпата, калциумот е потребен за развој на нормалните физиолошки потреби на организмот, како и градиентот на коскениот систем, скелетот.

  Покрај калциумот, потребен е и витамин Д3 , кој овозможува апсорпција – транспорт на калциумот од дигестивниот тракт.

  Високата содржина на фосфор и хлор во храната негативно влијае на квалитетот на лушпите од јајцата. Останатите витамини и минерали, во траги, доколку се даваат повеќе од дневните потреби, не влијаат на квалитетот на лушпата на јајцето. Солената вода може да има долгорочно влијание врз квалитетот на лушпата од јајцето

  Додавањето на комерцијални ензимски препарати, со цел да се зголеми сварливоста на нескробните полисахариди во храната за несилки, го подобрува квалитетот на лушпите од јајцата во исхраната базирана на пченица и јачмен, но има негативен ефект врз лушпата од јајцето, бојата и белката. Додавањето на фитазни ензими во оброкот позитивно влијае на квалитетот на лушпата од јајцето.

  Начинот на хранење во комбинација со режимот на светлина, придонесува за подобар квалитет на јајцата како и на нивните лушпи.

  Амбиентални услови

  За да имаме целосно здраво и профитабилно производство, мора да имаме постојани амбиентални услови во текот на целата година.

  При високи температури на околината, кокошките конзумираат помалку храна за да го намалат внесот на енергија, а со тоа и другите елементи: протеини, јаглени хидрати, витамини, макро и микро елементи. Во такви услови при висока амбиентална температура доаѓа до намален внес на калциум и нарушување на внесот на бикарбонатните јони кои влегуваат во составот на обвивката.

  За да се оладат кокошките, имаат забрзано дишење и киселинско-базна рамнотежа во крвта. Нарушен е метаболизмот на витаминот Ц, кој е неопходен за синтеза на лушпата. Претходните истражувања покажаа дека додавањето на витамин Е и селен ги намалува ефектите од стресот. Давањето ладна вода за пиење може да го подобри квалитетот на лушпата под топлотен стрес.

  Преголемата влажност во објектот придонесува за намалување на здравствената отпорност и побрза подложност на инфекции, се јавува нервоза и стрес во самото јато. Бројот на јајца се намалува како и квалитетот. Клучна улога има вентилацијата како и достапноста на вода за да се спречи топлотниот стрес..

  agrounik

  Стресот може да се јави и кога во објектот влегува лице кое накое живината не е навикната, влегување на глодари или други животни (куче, мачка, птица), прекин на струја, елементарни непогоди и сл. Интензитетот на светлината влијае и на физиолошките функции. Должината на светлосната програма и интензитетот на светлината се многу важни.

  Здравствена состојба

  Забележани се бројни болести кои можат да влијаат на квалитетот на лушпата од јајцето. Секој агенс што ги напаѓа репродуктивните органи може да доведе до промени во квалитетот на лушпата на јајцето. Појавата на стрес во јатото, без оглед на исполнувањето на сите претходно споменати причини, е најзначајниот неефикасен фактор. Под влијание на стрес, јајце клетката подолго се задржува во матката.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Присуството на ектопаразити, црвени грини, може да изнесува стотици илјади, кои можат да конзумираат до 5 проценти крв во текот на ноќта. Само нивно присуството на кокошката, предизвикува стрес и замор и има големо влијание на имунолошкиот систем. Зголемена е анксиозноста кај кокошките, па се појавува канибализам. Намалениот имунолошки статус придонесува за зголемена подложност на салмонелоза или E. Coli. Тоа доведува и до пад на квалитетот на јајцата и на квалитетот на лушпите.

  Начинот на држење

  Според истражувањата, сите начини на држење може да доведат до промена на квалитетот на лушпата од јајцето. Се смета дека слободниот начин на држење дава јајца со највисок квалитет. Меѓутоа, и во овој систем, доколку има нерамнотежа во исхраната, промени во условите на околината или појава на стрес, тоа резултира со промени во квалитетот на лушпата од јајцето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img