Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро советиПроизводство на тиквички - Од сеидба до берба

  Производство на тиквички – Од сеидба до берба

  petel baner

  Тиквичките се растенија љубители на топлина. ‘Рти и никнува на температури над 12 ºC, но многу побрзо и поуспешно на 18-20 ºC. Како изгледа производство на тиквички на отворено?

  Избор на предкултури

  За исклучително добри предкултури се сметаат мешунките (грашок, боранија, соја, луцерка, црвена детелина), а потоа следат пченицата, јачменот, ‘ржта, овесот и другите поледелски растенија. Во секој случај, плодоредот треба да се почитува секогаш кога е можно.

  Обработка на земјиштето

  Почвата за време на есента, во зависност од времето на отстранување на предкултурите, треба да се обработи еднаш или двапати. Доколку има можност за два плуга, првиот треба да биде плиток (до 20 см), а вториот длабок (30-40 см). Вака обработеното земјиште презимува во отворена бразда за добро да се замрзне и натопи во зимските врнежи, а на почетокот на пролетта се обработува површинска култивација.

  Доколку се планира летно или есенско производство на тиквички, тогаш земјата се обработува веднаш по отстранувањето на раните култури (ран компир, рана зелка, грашок) до длабочина од 20 cm и површината се дроби, израмнува, наѓубрува.

  Наѓубрување

  Почвата за тиквички треба да се оплоди со ѓубриво и минерални ѓубрива. Ѓубриво треба да се нанесува од 30 до 40 т/ха, а од минералните ѓубрива 70 до 80 кг/ха азот, 80-100 кг/ха фосфор, 70-80 кг/ха калиум.

  Ѓубривото и 1/2 фосфор и калиум се внесуваат при основна обработка, а 1/2 азот, 1/4 фосфор и калиум при површинска подготовка, додека планираниот остаток од хранливи материи се дава во вид на прихранување.

  Сеидба

  Кога почвата ќе се загрее над 14 ºC, може да се започне со сеидба. Во континенталните области, тоа е во втората половина на април или почетокот на мај.

  Сеидбата на меѓуредно растојание се применува за сорти грмушки 100-120 x 60-80 cm, за полугрмушни сорти 140-160 x 60-100 cm, за сорти со долги ластари 180-250 x 100-150 cm со еден или две растенија.

  Длабочина на сеењето е 4-5 см. Количината на семе е 3-5 kg, во зависност од густината на сеидбата и земјоделската вредност на самото семе.

  Нега на посевите

  Ако по сеидбата падне силен дожд, а потоа се појави силен ветер, брзо се формира почвената кора. Доколку се дозволи да се покрие подебел слој земја, настанува голем проблем семето да се пробие низ таа средина. Во тој случај, кората мора да се разбие со механизација или вештачки дожд само за да се навлажнува стврднатиот слој.

  Прихранување

  Вообичаено, преостанатото количество ѓубриво се нанесува во две фази во текот на сезоната на растење: првиот пат при првото култивирање, а вториот пат 15 до 20 дена подоцна. Треба да се настојува оваа мерка да се спроведе пред култивирањето или за време на култивирањето, односно пред наводнувањето, ѓубривото да се внесе во почвата, да се раствори во вода и да биде достапно за растенијата за употреба.

  Наводнување

  Се наводнува на неколку начини:

  Agrobot
  1. Бразди
  2. Вештачки дожд
  3. Систем капка по капка

  Најголема заштеда на вода се постигнува со системот капка по капка. Наводнување по потреба. Влагата на почвата треба да биде 70-80% PVK.

  Берба

  Младите плодови од тиквица се собираат во технолошка зрелост, а тиквите во физиолошка зрелост. Бербата се врши рачно, секојдневно или секој втор или трет ден кај тиквичките. Тиквичките се берат во технолошка зрелост, односно додека плодовите се млади. Зрелите плодови се препознаваат по обликот, големината и бојата на одгледуваната сорта.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во есен, зрелите плодови треба да се чуваат што подолго на сонце, а кога ќе се појават постудени денови, да се чуваат во магацини, каде што нема силни мразови.

  Приносот на младите раси се движи од 30-40 t/ha, а за целосно зрелите значително повеќе 40-60 t/ha.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img