Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

23.8 C
Skopje
Friday, July 1, 2022

More
    домаситеКромид печен во рерна

    Кромид печен во рерна

    Малкумина знаат дека е корисен не само свежиот, туку и кромид печен кој има силно антибактериско дејство. Дознајте за сите негови неверојатни лековити својства.

    Свежиот сок од кромид со мед лекува бронхитис и пневмонија, ги ублажува нападите на кашлица. Помага при болка во увото и може дури и да ја намали телесната температура кога се нанесува на стапалата. Кромидот не ги губи своите корисни својства при термичка обработка, напротив! Кромидот треба да се пропржи директно во кора и да се нанесува на болните места додека не се чувствувате подобро.

    Кромид печен за акни и хемороиди

    За лекување на акни треба да се користи печен кромид. Топла компресија од кромид треба да се стави на проблематичната област 20 минути на ден. Акните ќе исчезнат многу брзо. Дури и хемороидите можат да се излечат благодарение на кромидот печен во рерна! Обвивките од кромид имаат дезинфициентни својства и им помагаат на ткивата на кожата брзо да се регенерираат.

    Згрутчување на крвта и дијабетичари

    Печениот кромид треба почесто да го јадат сите кои имаат проблеми со згрутчувањето на крвта. По срцев или мозочен удар, се препорачува да се јаде таков кромид секој ден. 

    Многу е важно да се воведе кромид подготвен за луѓе кои боледуваат од дијабетес или имаат предиспозиција за висок шеќер во крвта. Во прилог на главните јадења можете да јадете и кромид или секое утро да го јадете на празен стомак.

    Ефектот е забележлив за една недела, сето тоа благодарение на прекрасниот состав на овој зеленчук: сулфурот и железото во печениот кромид помагаат да се нормализира нивото на гликоза во крвта и да се промовира правилното функционирање на панкреасот и црниот дроб.

    Кога јадат печен кромид, состојбата на пациентите со хипертензија и атеросклероза се подобрува. Кромидот помага во чистење на крвните садови, ослободување на атеросклеротични наслаги и спречува нагли скокови на крвниот притисок.

    По печењето во рерна, есенцијалните масла едноставно исчезнуваат од кромидот, што на свежиот кромид му дава специфичен вкус и мирис, но неговите придобивки остануваат.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Зошто е здраво да се напиете чаша џин?
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Како да препознаете здрави садници
    spot_img
    spot_img
    spot_img