Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

6.8 C
Skopje
Thursday, March 23, 2023

More
  домаАгро советиОптимално време за сеидба на сончоглед

  Оптимално време за сеидба на сончоглед

  Оптималното време за сеидба на сончоглед е кога температурата на почвата ќе достигне минимум 8ºC. Покрај густината на сеидбата и ѓубрењето, многу е важно да се придржувате до плодоредот при сеење сончоглед.

  Сеидбата на сончоглед треба да започне кога температурата на почвата во слојот за сеење ќе се зголеми на 8 до 10ºC. Во наши услови, времето на сеење сончоглед обично е првата третина од месец април.

  Секое доцнење во сеидбата повлекува повеќе или помалку намалување на приносот на семето и приносот на маслото. Младите сончогледови растенија се отпорни на краткорочните ефекти на доцните пролетни мразови.

  Сончогледот е култура на сеидба со широк ред. Растојанието меѓу редовите е обично 70 cm, а растојанието помеѓу растенијата во низа е 25 до 30 cm. Густината на сеење на сончогледот за производство на масло се движи од 40.000 до 60.000, во зависност од условите на растење и спецификите на хибридот. При поголема густина на сеење, растенијата се самозасенуваат и се издолжуваат. Ова резултира со формирање на ситни плодови и помал принос.

  Оптимално време на сеидба на сончоглед

  Количината на семиња, во зависност од ‘ртењето, чистотата, апсолутната тежина и густината на склопот, се движи од 4 до 6 kg/ha. Сончогледот може да се сее и за производство на зелена сточна храна и силажа. За таа цел се сее во поголема густина, од 250.000 до 350.000 ‘ртливи семиња на хектар.

  Длабочината на сеидба зависи од карактеристиките на почвата. Се движи од 4 до 6 см. На потешки, погусти почви, длабочината на сеење е помала и обратно. Доколку почвата е многу сува во моментот на сеидбата, корисно е да се направи подлабока сеидба, до 8 см. Тоа придонесува за обезбедување на потребната влага за ртење на семето, која се наоѓа во подлабоките слоеви на почвата.

  Нега на посевот

  Ако сеидбата се врши на сува почва, потребно е валање на почвата. Важна е и контролата на плевелот, а една од многу важните мерки е меѓуредовото одгледување. Оптималното време за оваа мерка е фазата од два до три пара листови. Целта на оваа мерка е превентивно уништување на плевелот, кршење на кората, расфрлање на површинскиот слој на почвата и зачувување на влагата. Доколку постои можност за наводнување, родот се наводнува за време на суша, особено во моментот на формирање на главата, цветање и налевање на зрната.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img