Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро советиКако остатоците од пестициди влијаат на растенијата

  Како остатоците од пестициди влијаат на растенијата

  petel baner

  Многу е напишано и кажано за опасностите што ги носат остатоците од пестициди врз овошјето, грозјето, зеленчукот и поледелските култури. Токсичните својства на пестицидите принудија многу земји да ги препишат максималните дозволени количини за употреба. 

  Овие максимални количини на таканаречената граница на толеранција се изразени во ppm. Кога при контрола на квалитетот на прехранбените производи ќе се утврди дека содржината на траги од остатоци од пестициди во нив ги надминува границите на толеранција, тогаш тие се ставаат надвор од промет.

  agrounik

  Покрај прописите за толерантни граници, повеќето земји, за секој нов пестицид носат и дозволените рокови, последни третирања на овоштарниците и земјоделските култури, односно нивните плодови со овој препарат. На тој начин донекаде индиректно се влијае остатоците од пестициди да не ги надминуваат дозволените граници.

  Важно е да се следат упатствата

  Ако растенијата и културите се третираат според упатствата дадени со секој пестицид, тогаш нема опасност за исхрана со плодовите од тие растенија и култури. По обработката на растенијата и културите, пестицидот постепено се распаѓа. Тоа се случува под влијание на дожд, роса, светлина, топлина, ветер и влијание на самото растение. Така пестицидот ја губи својата заштитна и токсична вредност.
  Сите пестициди се повеќе или помалку отровни. Затоа потребно е да се придржувате до пропишаната концентрација, доза, број на третмани, а особено периодот на повлекување на препаратот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Незначајна количина на појак пестицид не може да предизвика труење кај корисникот. Обратно пак, послаб пестицид, но во поголема концентрација може да доведе до труење.

  Ова е таканречено МДК “Максимално дозволено количества” на остатоци од пестициди. Тие ја претставуваат административната граница, а не границата помеѓу токсични и нетоксични количини. Во никој случај не смее продажбата и потрошувачката на зеленчук и овошје да се толерира и одобри доколку содржи неовластени количества пестициди.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img