Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро ВестиРурална жена

  Рурална жена

  petel baner

  Рурална жена – Поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство.

  Еве некој динар и за жените во руралните средини.

  До 360 000 илјади денари прифатливи трошоци по поединечен корисни.

  Скоро 6000 евра – Кој дава пак да дава кој зема пак да зема 🙂

  Да се надеваме дека овие пари ќе стигнат во рацете на вистинските домаќинки во руралните средини а не на некои нафатирани госпоѓи со невладини здруженија и демек земјоделци.

  Еве кој има право на овие пари

  Земјоделски стопанства чиј носител е жена запишана во единствениот регистар на земјоделски стопанства при МЗШВ согласно законот за земјоделство и рурален развој.

  Овие пари се наменети за инвестиции во набавка на опрема за преработка или доработка на примарни земјоделски производи и инвестиции во набавка на услуги за спроведување на деловниот план на инвестицијата, предвидени со Програмата за финансиска пддршка на руралниот развој за 2022 година.

  Рурална жена – Ретки се вакви ама ги има.

  agrounik

  Еве кој се условите:

  • Еден барател може да поденсе само едно барање за една мерка или најмногу 2 барања по различни мерки земајќи ги предвид и останатите мерки.
  • Земјоделските стопанства кои се корисници на ИПАРД програмата за истиот тип на инвестиција (градба, опрема и услуги) не можат да бидат корисници на финансиска поддршка за истата мерка.
  • Земјоделските стопанства кои биле корисници на мерката 115 од претходните години неможат пак да добијат за оваа мерка.
  • Доколку намената на инвестцијата предвидува преработка на земјоделски производи, корисниците на оваа мерка треба да ја евидентираат дејноста во Агенцијата за храна и ветеринарство по реализација на инвестицијата.

  Подигнување на обрасци и упатства ПРИТИСНЕТЕ ТУКА

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Крајниот рок за доставување на барањата е до 20.05.2022 година.

  Еве овде подетално

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img