Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

7.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиСпречете ги проблемите во посевите со морков 

  Спречете ги проблемите во посевите со морков 

  Agrobot

  Секој од проблемите има свои причинители, но и решенија – од временските услови преку структурата на почвата до земјоделската технологија. Спречете ги проблемите на посевите од морков какошто се слабо никнење, зелен или деформиран корен, штетници.

  Производството на морков е доста напорно и може да биде придружено со бројни проблеми. Може да се сретнеме со слабо никнување, деформирани или зелени корени, болести, штетници. Секој од овие проблеми има свои причини, но и решенија.

  Слабо никнење

  Семињата од морков се мали и многу напорни. Може да се случи да е со  слабо ‘ртење , бидејќи сме купиле неквалитетен семенски материјал или семето е старо. 

  Временските услови можат да имаат големо влијание врз ‘ртењето. Влагата во почвата е неопходна за да се активираат семињата. Ако почвата е сува, потребно е наводнување. За да не го исуши ветрот површинскиот слој, а со тоа и семињата кои почнале да никнуваат, по наводнување може да го покриеме со хартија, хартиена кеса од брашно или картон што добро ја навлажнуваме. Ова ќе ја зачува влагата и ќе се погрижи микробот да не се исуши. Штом забележиме дека првите растенија почнале да никнуваат, потребно е да се отстрани обвивката. 

  Мравките можеби се причината зошто морковите не никнале или што новопојавените растенија исчезнале. Тие ги носат семињата во мравјалниците и ги уништуваат никнатите моркови.

  Зелен корен

  Вообичаено е горниот дел од коренот да позелени. Во него се акумулирала токсичната супстанција соланин. Формирањето се должи на дејството на Сонцето. За да се избегне овој феномен, коренот на морковот треба да се покрие со земја.

  Деформиран корен

  Најчест проблем со кој се среќаваме е појавата на корења со неправилна форма . Таквите моркови потешко се откинуваат од земја, пукаат кога се вадат, тешко се лупат и се подложни на штетници и болести, особено на гниење.

  Овој феномен се должи на дејството на неколку фактори. Тврдата и набиена почва е една од причините. Затоа, за сеидба треба да се изберат парцели кои се карактеризираат со растресита, добро пропустлива почва. Премногу влажна почва е уште една од причините. Кога ќе го надводнеме родот по период на суша или силен дожд, се јавуваат деформации и пукање на корените. Регулирањето на влажноста ќе го реши овој феномен. За да може почвата да ја задржи влагата, можеме да ја мулчираме површината на почвата.

  Исто така, вишокот на азот може да предизвика деформирани корени и затоа не треба да се претерува со ѓубрива богати со овој минерал. Сеидбата треба да се врши на загреана почва, бидејќи може да дојде до деформација на коренот поради сеидба во ладна почва.

  Примената на зеленото ѓубриво ќе биде ефикасна за подобрување на структурата на почвата. Овие растенија ќе го олабават со своите корени, ќе го подобрат пристапот до воздух и вода и ќе ги потиснат штетните микроорганизми при распаѓање во почвата. Најдобро е да користите горушица, боранија, хељда, канола и други видови за оваа намена.

  petel baner

  Штетници и болести на морковот

  Овој вид зеленчук е нападнат од бројни штетници, меѓу кои најважни се: нематоди, вошки, мушички, полжави. Болеста најчесто предизвикува разни гниења (бело, црно, влажно) кои настануваат поради прекумерна влажност или недостаток на калиум.

  Нематодите се многу често причина за деформации. Нивната активност го нарушува нормалниот развој на коренот и тој се разгранува. За да се избегне нивното дејство, морковите можат да се вратат на истото место дури по пет до седум години.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Растојание на растенијата

  Површината на цветницата треба да обезбеди доволно простор за развој на корените на секое растение. Премногу густата култура ќе резултира со деформирани и закржлавени корени.

  Разредувањето се врши во неколку фази. Најдобро е да се отстранат плевелите во исто време. Првото разредување се прави кога младите растенија ќе го формираат првиот пар вистински листови, вториот пат по три недели.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img