Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиТри грста вештачко ѓубриво околу стеблото за посилен плод

  Три грста вештачко ѓубриво околу стеблото за посилен плод

  petel baner

  Ѓубрењето преку коренот треба да се врши со азотни ѓубрива, а преку листовите со средства растворливи во вода. Производителите на круши мора да се фокусираат на првата генерација на крушкина болва. Додека пак кај сливите треба да се реагира на појавата на лисни вошки. Како до посилен плод со правилно ѓубрење?

  Имајќи предвид дека ќе има повеќе плодови во однос на минатата година, барем на пониските површини, и дека дрвјата не би отфрлиле многу плодови по завршувањето на цветањето, во наредниот период потребно е овошките да се оплодуваат со азотни ѓубрива.

  Најдобро е да се користи ѓубриво кое има 27 проценти азот. Тоа брзо се распаѓа и се апсорбира од корените на овошките. Доволни се две до три тупаници околу дрвото. На овој начин, плодот треба да отфрли помалку плодови бидејќи ќе ја има потребната сила за раст на плодот. Тоа особено се однесува на крушите и сливите, кои поради мразовите даваат помалку плод.

  Потребно е да се направи и прихрана преку листовите бидејќи на тој начин хранливите материи брзо се апсорбираат. Кристали и други средства растворливи во вода се користат во доза од 300 грама на 100 литри вода. Најдобро е да содржи формула со приближно иста содржина на азот, фосфор и калиум. Така плодот расте порамномерно, како и да содржи калциум, кој придонесува за цврстина и помала чувствителност на плодовите на пукање поради влажното време.

  Заштитете ги дрвјата од краста

  Во однос на заштитата, честите дождови и високата влажност се идеални за појава на краставост кај јаболка и круша , Venturia inequalis и Venturia pyrina.

  За јаболката сè уште не е завршено цветањето. Сепак, може да се вршат третмани со одредени препарати за време на цветањето.

  Agrobot

  Крушите завршиле со цветање и потребна е заштита. Потребно е да се прскаат фунгициди со различни активни материи за да не се стекне отпорност на габи, како и да се користи еден системски и еден контактен фунгицид при секое прскање. На овој начин ќе се обезбеди подобра покриеност и заштита од навлегување на патогени во листовите.

  Ако се користи само контактен или системски фунгицид, не би било можно да се заштитат овошките. За изборот на препаратот најдобро е да се консултирате со експерти за заштита.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Напад од крушкина болва и лисни вошки

  Не мируваат ниту инсектите. Честите дождови го одложуваат нападот на првата генерација на крушкина болва. Со доаѓањето на потопло време и сончевите денови, може да се очекува посилен напад на овој штетник, особено во овоштарниците каде се снесени јајца. Од голема важност е да се врши постојана контрола на дрвјата и, доколку се забележи зголемен број женски болви, да се спроведе третман со дозволени инсектициди. Јајцата од штетници исто така мора да се третираат.

  Кај сливите, неопходно е да се спроведе третман против лисните вошки бидејќи по третманот против осичките, првиот штетник што ги напаѓа листовите е зелената вошка, што доведува до извиткување и пожолтување на листовите, како и паѓање на новоизникнати плодови. На пазарот можете да најдете доволно лекови против вошки, а со тој третман, особено ако врнело многу, можете повторно да користите и некое средство, т.е. фунгицид, за заштита од Monilia, односно сушење на гранките.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img